Breaking News

Χαρδαλιάς: Η σειρά μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας που ξεκινάει τη Δευτέρα περιλαμβάνει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχουν ήδη θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας» επισήμανε το απόγευμα της Παρασκευής ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας που ξεκινάει τη Δευτέρα περιλαμβάνει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχουν ήδη θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεννόηση πάντα με την υγειονομική Επιτροπή. Οι οδηγίες αυτές προβλέπουν τα εξής.

Πρώτον, στα επιβατηγά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων, οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5 μέχρι τις 15/6. Από την Δευτέρα, δηλαδή, έως και τα μέσα Ιουνίου. Μέχρι τότε, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση που αφορά:

Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.

Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.

Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.

Και τέλος, τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Επίσης, σε σχέση με τις αεροπορικές πτήσεις, εκδόθηκαν σήμερα νέες Notams που περιλαμβάνουν την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό.

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή, παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία, ανακοινώνουμε τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες. Συνολικά πέντε νέες Notams.

Πρώτον, επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Δεύτερον, παρατείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τρίτον, η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια, όσον αφορά την Τουρκία, επεκτείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Τέταρτον, επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα.

Και τέλος, παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Επισημαίνουμε για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην επικράτεια όλης της χώρας.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων, εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικοί ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με πλήρωμά του (Ferry Flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρονται ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις προς στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών και οι πτήσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια VISA σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και όσοι μη Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από τα ελληνικά Προξενεία.

Σε σχέση με τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Περιμένουμε την Επιτροπή να οριστικοποιήσει μια σειρά από πρωτόκολλα και διαδικασίες. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, αύριο ίσως, από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Σε σχέση με τα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Όπως γνωρίζετε, 35 από 637 συνολικά δείγματα βγήκαν θετικά, γεγονός που οδήγησε στο να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές μετά τα μεσάνυχτα μετά από σχετική επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό, τον Καθηγητή Επιδημιολογίας τον κ. Χατζηχριστοδούλου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων τον κ. Καλογιάννη, αποφασίσαμε την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ και στη συνέχεια, την εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Η απόφαση να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση λήφθηκε κατόπιν επικοινωνίας και με τον Καθηγητή τον κ. Τσιόδρα και προχωρήσαμε και στη λήψη επιπλέον μέτρων που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6το πρωί για 14 ημέρες, στην απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, μέτρο του οποίου η εφαρμογή θα επιτηρείται, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και, με ιδιαίτερη έμφαση, στους πλανόδιους μικροπωλητές, εργαζόμενους σε λαϊκές, που θα μπορούσαν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία, εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε 5 ημέρες.

Επίσης, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διανεμηθούν 1.500 τεμάχια υφασμάτινες μάσκες σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.

Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκίνησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας από τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένα επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπολοίπους που απουσίαζαν από την οικία τους στις χθεσινές και στις προχθεσινές δειγματοληψίες, καθώς και τις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων.

Σήμερα υπήρξαν, όπως γνωρίζετε, αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα μέτρα αποσκοπούν πριν από ο,τιδήποτε άλλο, στην προστασία της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων της περιοχής, των οικογενειών τους και των οικείων τους, γιατί σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή η προστασία όλων.

Και με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Τα επόμενα βήματα επιβάλλεται να τα κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Μας το αποδεικνύουν καθημερινά οι εξελίξεις, προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε τις οδηγίες των ειδικών, χωρίς να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής. Για να κάνουμε τα επόμενα βήματα με ασφάλεια, αλλά και με σιγουριά.

Παραμένουμε προσεκτικοί, παραμένουμε υπεύθυνοι, παραμένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές.

Το επόμενο διήμερο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει και πρέπει να το κάνει σωστά, εφαρμόζοντας τις οδηγίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας.»