Breaking News

Τσιόδρας: «Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ανήλθε σε 2.810, καθώς σημειώθηκαν 40 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, από τα οποία τα 35 σχετίζονται με τη γνωστή συρροή κρουσμάτων στη συνοικία Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας. Επίσης, 4 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 160.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα» τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 4.500.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 1.724.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 304.794 θάνατοι. Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ρωσία πλέον αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου στην Ευρώπη.

Σήμερα ανακοινώνουμε 40 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Τα 35 εξ αυτών σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 612, το 21,8%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.452, το 52%, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 έτη. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε τέσσερις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 160 θανάτους συνολικά στη χώρα. 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τη διασπορά του νέου ιού, η επιδημία σε συγκεκριμένους χώρους, βλέπετε όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός χωρίς να τηρούνται κανόνες – ανεξάρτητα αν γίνεται για «σωστή» αιτία – ο ιός κερδίζει έδαφος και εμείς χάνουμε έδαφος από τις «δικαιολογημένες» συμπεριφορές μας.

Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση, δεν είναι πως ο ιός «έχασε τη δύναμή του». Είναι πως με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά-σιγά, εάν μείνουμε έτσι, σβήνει. Αλλά, όμως, δεν έχει εξαφανιστεί.

Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας, απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις.

Δυστυχώς, ο ιός έφτασε και στις μεγαλύτερες δομές μεταναστών στον κόσμο, όπως αυτές που φιλοξενούν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα σε πολύ κακές συνθήκες συγχρωτισμού, οι προσφυγικοί καταυλισμοί των Rohingya στο Cox Bazar στο Μπαγκλαντές.

Η Σιγκαπούρη, μια περιοχή με υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην κυριολεξία όμως χτισμένη από μετανάστες, είχε περίπου 1.000 περιπτώσεις της νόσου στις αρχές Απριλίου. Τώρα καταγράφει περίπου 27.000 περιπτώσεις της νόσου, με την επιδημία να επικεντρώνεται σε μετανάστες εργάτες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές και οι οποίοι μολύνθηκαν στους χώρους κατοικίας τους. 43 μεγάλα οικιακά συγκροτήματα στα οποία ζουν περίπου 200.000 εργάτες, περίπου 10-20 ανά δωμάτιο σε συνθήκες που φυσικά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν κανόνες φυσικής απόστασης. Τέτοιου είδους επιδημίες είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να ελεγχθούν. Στη Σιγκαπούρη τα συγκροτήματα που κατοικούν οι μετανάστες παραμένουν σε καραντίνα από τις 14 Απριλίου και θα συνεχίσουν ως τη 1 Ιουνίου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η στρατηγική του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών, παραμένει ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Είναι όλα δύσκολα σε τέτοιες επιδημίες. Πρέπει κανείς γρήγορα να παρεμβαίνει, να βοηθά τον κόσμο. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1.000 άτομα σε μία περιοχή και να τη φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς; Να κατεβάσουμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό, το R0 σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 ημέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα.

Εξακολουθεί, λοιπόν, να παραμένει δρόμος αντοχής. Θα αντέξουμε. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες – δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. Τι με ανησυχεί; Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό, όταν έχουμε πολλαπλές ταυτόχρονα επιδημίες σε πολλά διαφορετικά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με τη στρατηγική άρσης των μέτρων, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με την όλη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα.

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, ακόμα και των πιο καλών, έχουμε τοποθετηθεί σαν Επιτροπή στο παρελθόν πολλές φορές και έχουμε και οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, ούτε φυσικά να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό. Το τεστ των αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό.

Υπάρχει πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων, η οποία εξαρτάται από την ημέρα της ίωσης την οποία βρίσκομαι και από την ποιότητα του τεστ. Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές.

Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους.

Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς. Ανάφερα μερικούς από αυτούς εχθές.

Σχετικά με ανακοινώσεις για προτεραιότητα κάποιων χωρών για χρήση εμβολίων για το νέο κορονοϊό, θεωρώ πως δεν υπάρχει χώρος αυτή τη στιγμή στον κόσμο μας για επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για ισοπέδωσή τους σε όλα τα έθνη της Γης. Όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε καινοτόμα εξέλιξη αφορά το νέο ιό, σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις νέες θεραπείες ή τα εμβόλια.

Τα εμβόλια, εάν και εφόσον βρεθούν και είναι αποτελεσματικά, θα αποτελέσουν κοινό αγαθό για όλους τους λαούς της Γης. Αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Όπως με πληροφόρησε Καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Καρτάλης, οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα το επόμενο διήμερο που ακολουθεί είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο. Τα τελευταία 62 έτη, μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς. Το απαγορευτικό, το lockdown, μπορεί να οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ρύπανσης, αλλά είναι σαφές πως δεν ευθύνεται για τη ζέστη του διημέρου. Οι μειώσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όπως καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είναι προσωρινές. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογούν οιοδήποτε εφησυχασμό, ούτε βέβαια συνεπάγονται την επίλυση με κάποιο μαγικό τρόπο του προβλήματος της ρύπανσης του αέρα και φυσικά της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου, συχνά αρκετές δεκαετίες, τη μεταβολή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο μακροχρόνιο, αποτελεί κύριο αίτιο της σταδιακής ανόδου των θερμοκρασιών που παρατηρούνται στον πλανήτη μας, καθώς και της εν γένει εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει πως μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, αναφέρει ξεκάθαρα ότι άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες ανώτερες από τους 25 βαθμούς, δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις μέρες. Επίσης, να προσέξουμε και άλλα μέτρα που αφορούν την υγεία μας και έχουν σχέση με τη θερμοπληξία, με την καλή μας ενυδάτωση, με την ακόμη περισσότερη προσοχή των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική τους αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, μέτρα τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας. Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Θα τελειώσω λέγοντας και προτρέποντας να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε, να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας, σε συνθήκες δύσκολες, σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Οι αλλαγές στην συμπεριφορά μας, που μας επιβάλλει ο νέος ιός, δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο. Είναι μέτρο προστασίας της υγείας μας και της υγείας των διπλανών μας.»