Breaking News

Ευρωμπάσκετ: 36 χρόνια από το έπος του '87 (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 1987, η Εθνική Ελλάδας νικούσε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Ρωσία με 103-101 στην παράταση (κανονικός αγώνας 89-89) και ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, ανοίγοντας το δρόμο στις επιτυχίες που ακολούθησαν τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ήταν οι μέρες που στο ΣΕΦ δεν έπεφτε καρφίτσα και η Εθνική ομάδα μπάσκετ γινόταν η «επίσημη αγαπημένη» όλων των Ελλήνων.

Η διοργάνωση άφησε πίσω - εκτός από ονειρεμένες αναμνήσεις για όσους είχαν την τύχη να ζήσουν εκείνες τις στιγμές - και πολλά κέρδη σε πολλαπλά επίπεδα.

Στο Ευρωμπάσκετ του 1987 συμμετείχαν δώδεκα εθνικές ομάδες και έλαβε χώρα στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου.

Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών, με την ύπαρξη ομάδων όπως η Σοβιετική Ένωση των Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και Βλαντίμιρ Τκατσένκο, η Γιουγκοσλαβία των Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς και Ράτζα, η Ισπανία των Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, Κάνδιδο Σιμπίλιο και Αντρές Χιμένεθ και η Ιταλία των Αντονέλλο Ρίβα, Ρομπέρτο Μπρουναμόντι και Βάλτερ Μανίφικο.

Οι 12 παίκτες της Εθνικής ομάδας: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Μέμος Ιωάννου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Σταυρόπουλος, Νίκος Λινάρδος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου και Παναγιώτης Καρατζάς.

MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης με 37 πόντους μ.ο., αφήνοντας πίσω του τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς με 22,7 πόντους μ.ο.