Breaking News

Κορονοϊός: Επανεκκίνηση για τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι τελικές κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει η εταιρεία AstraZeneca από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω ανεπιθύμητης αντίδρασης που παρατηρήθηκε σε έναν συμμετέχοντα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, η AstraZeneca διερεύνησε εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια συνδέεται με το εμβόλιο και χθες, Σάββατο, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστεί η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Matt Hancock, χαιρέτισε την είδηση ​​ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν. "Αυτή η παύση δείχνει ότι θα δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια. Θα υποστηρίξουμε τους επιστήμονές μας για να παραδώσουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε ο Hancock, σύμφωνα με το BBC.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενο μερικοί από τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν αδιαθεσία, καθώς συμβαίνει σε μεγάλες κλινικές δοκιμές. Επίσης, επισήμανε ότι οι μελέτες θα μπορούσαν πλέον να επαναληφθούν σύμφωνα με τις συστάσεις μιας ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης της ασφάλειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει το BBC, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι περίπου 180 υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά κανένα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια κατά του κορονοϊού, με τους επικεφαλής ερευνητές να ευελπιστούν ότι μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές των φάσεων 1 και 2. Στη φάση 3 πήραν μέρος περίπου 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.