Breaking News

Κορονοϊός - Κικίλιας: «Η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι 32%» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τρίτη από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αναστασία Κοτανίδου.

«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης» στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα ξανά με την κυρία Παππά σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Θέλω, καταρχάς, να ευχαριστήσω θερμά την Καθηγήτρια την κυρία Κοτανίδου, που είναι μια μάχιμη ιατρός, για όλη την προσφορά και την προσπάθεια αυτών των μηνών.

Κυρίες και κύριοι, 10 μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί, όλοι μαζί, μια γροθιά.

Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας, με 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα. Θέλω να σας παρουσιάσω τι πετύχαμε όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Υγείας, στην ασταμάτητη καθημερινή μας προσπάθεια να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή. Όπως και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε.

Ακολουθούν στην παρουσίαση που θα κάνουμε, τα πραγματικά δεδομένα και η ακριβής κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να έχετε μία καθαρή και πλήρη εικόνα.

• Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγείας και εν μέσω κορονοϊού, τώρα, το Νοέμβριο του 2020, έχουμε 100.984.

• Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ. Εν μέσω κορονοϊού, το Νοέμβριο του 2020, έχουμε φτάσει να έχουμε 1.082 ΜΕΘ και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ. Βλέπετε στη διαφάνεια, ανά υγειονομική Περιφέρεια, σε 7 υγειονομικές Περιφέρειες, τις διαφορές των αριθμών στις ΜΕΘ που παραλάβαμε και σε αυτές που έχουμε δημιουργήσει εν μέσω κορονοϊού.

• Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν την εποχή στο ΕΣΥ (Οκτώβριο- Νοέμβριο) είχαμε – χωρίς κορονοϊό – κατά μέσο όρο 30-35 αναμονές για κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή, ενώ δεν υπήρχε κρίση Δημόσιας Υγείας, πανδημία, αλλά υπήρχαν τα συμβατικά (τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και γρίπη), αυτή την εποχή είχαμε 30-35 αναμονές την ημέρα. 30 με 35 συμπολίτες μας περίμεναν για να βρουν κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Τώρα έχουμε μηδέν αναμονές εν μέσω πανδημίας. Κανένας συμπολίτης μας αυτή τη στιγμή δεν περιμένει, είτε έχει COVID, είτε είναι θύμα τροχαίου, καρδιακού, εγκεφαλικού και πρέπει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής, και είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό του Ε.Σ.Υ., κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας.

• Έπρεπε να δημιουργήσουμε και απλές κλίνες COVID σε όλο το Ε.Σ.Υ., σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουμε να νοσηλεύσουμε συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

• Καταφέραμε να δημιουργήσουμε 4.590 κλίνες COVID στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να στηρίξουμε την πάρα πολύ μεγάλη πίεση από τη διασπορά του ιού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

• Το ερώτημα ήταν μέχρι πρότινος να εμπλακεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, να μπουν στη μάχη για τον κορονοϊό.

Έχει γίνει μία δομημένη, οργανωμένη και σοβαρή δουλειά. 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο. Υπάρχει επιλογή (triage), isobox, ειδικοί χώροι, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα περιστατικά non COVID από τα COVID.

Επομένως, στα Κέντρα Υγείας μας και στα Περιφερειακά Ιατρεία σε 7 υγειονομικές Περιφέρειες, μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα και είτε να κάνουν τεστ για COVID, είτε να παίρνουν ιατρικές οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται πλέον το 30% των τεστ. Ειδικά στην 1η και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, το 50% των τεστ γίνεται στην ΠΦΥ. Αυτό είναι μία πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Νοσοκομεία μας, γιατί στις εφημερίες, στα ΤΕΠ, στην Αττική που είναι η 1η και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε Κέντρα Υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των Νοσοκομείων. Και στο σύνολο της χώρας, το 30% πλέον των πολιτών πηγαίνει να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας ή στα Περιφερειακά Ιατρεία.

• Στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2.000.000 PCR και rapid τεστ. Υπενθυμίζω ότι τον προηγούμενο Μάρτιο, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν να γίνονται 982 τεστ PCR την ημέρα.

Δουλέψαμε σκληρά και πολύ και φτάσαμε τον Αύγουστο να μπορούμε να κάνουμε 11.366 τεστ την ημέρα και το Νοέμβρη πλέον να μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα.

Να τονίσω εδώ, ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας, πάνω από 98%, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όλη η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει. Αυτό έχει δώσει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο πώς τεστάρουμε συμπολίτες μας με ασφάλεια, γρήγορα, έγκυρα και αναλόγως να τους οδηγούμε σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία ή στο σπίτι αν δεν έχουν συμπτώματα και να τους παρακολουθούμε.

• Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μια ελληνική πατέντα, δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ δημιουργήσαμε 500 Κινητές Ομάδες – τις γνωρίζετε πλέον πολύ καλά όλοι σας – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε άκρη τη χώρας, μεγάλες πόλεις, χωριά, Περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα, και να κάνουν τεστ.

Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 13.500 αποστολές των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, έχουν κάνει 450.000 τεστ. Ξεκινήσαμε το Μάιο με 22.711 δείγματα και 986 αποστολές, προχωρήσαμε τον Αύγουστο στα 109.858 δείγματα σε 2.621 αποστολές και φτάσαμε τον Οκτώβριο σε 3.560 αποστολές να έχουμε πάρει 130.847 δείγματα.

Είναι ένα μεγάλο κομμάτι συνεισφοράς και στήριξης πρωτογενώς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στους πολίτες, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στα χωριά, όπου χρειάστηκε.

• Πολλοί με ρωτάνε και έχουν μια εύλογη απορία: μα καλά μετατρέψατε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε COVID; Δηλαδή μόνο κορονοϊός; Δεν υπάρχει τίποτε άλλο; Όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που έχουν σημαντικές νόσους και πρέπει να τους στηρίξουμε τους στηρίζουμε ή όχι;

Η απάντηση είναι ότι τον προηγούμενο μήνα έγιναν 516.379 εξετάσεις σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.842 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, διενεργήθηκαν 40.032 χειρουργεία και έγιναν και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην Ολοήμερη Λειτουργία των νοσοκομείων.

Άρα βλέπετε ότι ενώ κραταιά συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες, πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή, την δύναμη της πανδημίας του κορονοϊού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη. Σε αυτούς που δεν μπορούν. Στους φτωχούς. Στους αναξιοπαθούντες. Σε αυτούς οι οποίοι πρέπει να βοηθηθούν. Και βλέπετε ότι δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Είναι και όλα τα θέματα του Ε.Σ.Υ..

Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης» στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη. Μίλησα ξανά με την κυρία Παππά σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης.

Αυτό εξηγεί και το lockdown. Πρέπει, όμως, να προβληματίσει όλους μας ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος. Βρίσκεται το Σύστημα Υγείας «στο κόκκινο»; Ναι, βεβαίως. Αλλά για να δούμε τι έχει γίνει και ποιο είναι το έκτακτο πλάνο το οποίο έχουμε εκπονήσει.

Στην πρώτη φάση, τον Αύγουστο του 2020, βλέποντας σιγά-σιγά την πίεση να αυξάνεται, αναπτύξαμε 43 κλίνες ΜΕΘ COVID-19.

Στην δεύτερη φάση, προς τα τέλη Οκτωβρίου, όταν πλέον μέσα σε 12 μέρες είδαμε να αυξάνει γεωμετρικά ο ιός, αναπτύξαμε άλλες 75 κλίνες ΜΕΘ COVID.

Και φτάσαμε στην τρίτη φάση, όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Β. Ελλάδα δέχεται πράγματι πολύ μεγάλη πίεση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιος διασωληνώνουμε και μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή.

Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ήδη με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ειδικό τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στην μάχη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων.

Ήταν κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19. Με τον εξοπλισμό τον οποίον είχαμε ετοιμάσει όλους αυτούς τους μήνες και έχουμε ως στρατηγικό απόθεμα στο Υπουργείο Υγείας, απόρροια διαγωνισμών αλλά και ευγενών δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπους που έτειναν χείρα βοηθείας και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις.

Όμως, οι δυνάμεις μας ως Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι απεριόριστες. Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αλλά αυτή είναι η πραγματική εικόνα με αληθινά στοιχεία, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και μικροπολιτικά παιχνίδια.

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω – είμαι υποχρεωμένος να το κάνω και λυπάμαι που πρέπει να το κάνω – αλλά απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοί του ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news για τη Δημόσια Υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα.

Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα.

Αντιθέτως, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο, ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Θέλω τέλος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους συγκλονιστικούς ανθρώπους, είτε είναι γιατροί, νοσηλευτές, είτε είναι οι κυρίες που καθαρίζουν, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι στα Νοσοκομεία, το διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τα παιδιά του ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές μας που βοηθάνε όλους αυτούς τους μήνες. Είναι συγκλονιστική αυτή η προσπάθεια.

Έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί τους και να παλέψουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής και είμαι πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προσέξουμε, θα τα καταφέρουμε. Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και οι σχετικοί χάρτες.