Breaking News

Αντιδράσεις για την ανάρτηση της Kourtney Kardashian για τις μάσκες (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αντιδράσεις ακολούθησαν από επιστήμονες και χρήστες του διαδικτύου, μετά από ανάρτηση το περασμένο Σάββατο της Kourtney Kardashian στα stories του Instagram, στην οποία ισχυρίζεται ότι οι μάσκες προσώπου, που προορίζονται για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η 41χρονη τηλεπερσόνα, η οποία έχει πάνω από 102 εκατομμύρια followers, ισχυρίζεται για τις κλασσικές μπλε μάσκες προσώπου ότι «είναι κατασκευασμένες από PTFE, ένα καρκινογόνο υλικό φτιαγμένο από συνθετικό φθόριο».

«Σύμφωνα με τον Cancer.Org αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα σε συκώτι, όpχεις, πάγκρεας, νεφρά, μαστό και θυροειδή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία και υψηλή χοληστερόλη. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης και αιμορραγία στους πνεύμονες, οδηγώντας σε ασφυξία» αναφέρει η Kourtney Kardashian (δείτε στο τέλος την ανάρτησή της).

Όπως επισημαίνει η Daily Mail, οι χρήστες στα social media της επιτέθηκαν, σχολιάζοντας ότι η ίδια και η οικογένεια Kardashian είχαν ταξιδέψει σε ένα τροπικό νησί για τα γενέθλια της αδελφής της, Kim, στα οποία επέβαλαν στο προσωπικό να φοράει μάσκες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Kourtney και παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ένα μέλος της κατήγγειλε την προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, σε δήλωσή του στη New York Post, ο Dr. William Cance, επικεφαλής της ACS (American Cancer Society), τόνισε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η παρουσία PTFE σε μάσκα προκαλεί καρκίνο. Ως χειρουργός ογκολόγος, εγώ, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, φοράω μάσκες εδώ και χρόνια για να προστατεύσω τους ασθενείς από την εξάπλωση λοιμώξεων».

Η Daily Mail προσθέτει ότι το PTFE, επίσης γνωστό ως πολυτετραφθοροαιθυλένιο, είναι μια τεχνητή χημική ουσία που μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα αντικείμενα, όπως αντικολλητικά τηγάνια με επικαλύψεις Teflon. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία και κανένα στον ιστότοπο ACS (Cancer.Org), που να υποδηλώνει ότι οι μάσκες που χρησιμοποιούνται προκαλούν καρκίνο. Υπάρχει απλά κάποια έρευνα ότι το PTFE μπορεί να καταστεί επιβλαβές όταν βρίσκεται πάνω σε ένα αντικείμενο, το οποίο θερμαίνεται σε τουλάχιστον 260 βαθμούς Κελσίου (500 βαθμούς Φαρενάιτ), απελευθερώνοντας αναθυμιάσεις.

Την αντίδρασή του εξέφρασε κι ένας γιατρός του NHS από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλοί χρήστες. 

«Θα πρότεινα να επικεντρωθείς στο blogging του τρόπου ζωής, αντί να το παίζεις γιατρός» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα σχόλιο.