Breaking News

Lockdown: Υπενθυμίσεις και διευκρινίσεις από τον Χαρδαλιά (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για την πορεία της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: 

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατόν η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για να το καταφέρουμε αυτό, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις. Να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη. Να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαίο.

Από σήμερα, όπως γνωρίζετε, οι μετακινήσεις από το 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και η συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα, σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου, αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολές sms ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας, με sms με τον κωδικό 1 ή για κίνηση με κατοικίδια, με sms με τον κωδικό 6.

Κατ’ αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία πλέον θα κλείνουν όλα στις 8:30 το βράδυ.

Σχετικά με την εστίαση, διευκρινίζεται για ακόμη μία φορά ότι η παράδοση κατ’ οίκον, το delivery, επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα, το take away, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας, για αυτό και καλούμε όλους τους Οργανισμούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν την εργασία στο μέγιστο δυνατό.

Οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ κάθε Οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται για ακόμα μία φορά ότι δεν επιτρέπεται η άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων. Επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ατομική άσκηση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και κατά προτίμηση κοντά στον τόπο κατοικίας μας.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι το απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων. Γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις, περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού. Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μία δύσκολη, ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε, η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε ακόμα πιο πιστά τα μέτρα. Και πιστή τήρηση των μέτρων, σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα.

Υπομονή, επιμονή, σθένος, ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας, στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς.»


Δείτε τις δηλώσεις του στο βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.