Breaking News

Χαρδαλιάς: Υπενθυμίσεις και διευκρινίσεις για τα μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Βρισκόμαστε μερικές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα για αυτό και θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση υπενθυμίζοντας τι ισχύει για τις ημέρες αυτές.

Και κατά την περίοδο αυτή, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας.

Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

• Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

• Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

• Η μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί.

• Θα πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται η μετακίνηση για τον λόγο αυτό.

• Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο, ενδεχομένως, που θα θέλαμε. Είναι, όμως, απαραίτητα, είναι σημαντικά για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Βλέπουμε, εξάλλου, τι συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε άρση των μέτρων ενόψει των εορτών. Ακόμη, όμως, και χώρες που άνοιξαν καταστήματα και εστιατόρια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά προκειμένου να αποφύγουν μια νέα έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήδη γνωρίζετε, αναφέρθηκε ο κύριος Καθηγητής, έχει εντοπιστεί μια μετάλλαξη του ιού. Τα νέα αυτά δεδομένα οδήγησαν στην επικαιροποίηση της αεροπορικής οδηγίας (notam), που ισχύει για τις αφίξεις από την χώρα αυτή προς την χώρα μας.

Έτσι, την Παρασκευή 25/12 και ώρα 06.00 και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στην φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία. Ενώ συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Σχετικά τώρα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η Δυτική Αττική, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν σήμερα 367 ενεργά κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 54 έτη. Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται επίσης οι 477 στενές επαφές high risk των κρουσμάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Το 79,52% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 47,58% στην πρώτη περίπτωση, 31,94% στη δεύτερη.

Όσον αφορά στην εικόνα στη Δυτική Αττική, παρά την έντονη διαδημοτική κινητικότητα των ενεργών κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες, που μας προβλημάτισε έντονα, οι σαρωτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά και επιδημιολογικά clusters που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, σήμερα, πριν λίγο, στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχανε 179 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 78 και στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας 25. Παρακολουθούμε αναλυτικά και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και την Πέμπτη θα τεθούν σε γνώση των επιδημιολόγων μας, για τις δικές τους εισηγήσεις σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Καλούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών αυτών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο το μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση τους το ταχύτερο δυνατόν.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίζουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και μόνο.

Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές.

Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς. Καλά Χριστούγεννα, με υγεία για όλους.»