Breaking News

Κορονοϊός - Αναλυτικά τα νέα μέτρα: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία - Στην Αττική μόνο τα Γυμνάσια και επιστροφή σε click away (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τους Καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Τα υγειονομικά δεδομένα, όπως γνωρίζετε, αποτελούν το απόλυτο, το μοναδικό κριτήριο κάθε απόφασής μας στη διαχείριση της πανδημίας.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της την προστασία της υγείας των πολιτών και με αυτό το γνώμονα προχωρά στη λήψη των αναγκαίων κάθε φορά μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και κάθε διαφοροποίησή τους αξιολογείται, ενώ σε μία εβδομαδιαία βάση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη της τα επιδημιολογικά δεδομένα του προηγούμενου επταημέρου.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, την οποία παρουσίασαν οι Καθηγητές, κυρία Παπαευαγγέλου και κύριος Μαγιορκίνης, δεν επιτρέπει κανέναν, μα κανέναν εφησυχασμό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις περιοχές αυτές.

Από αύριο, λοιπόν, στις 6 το πρωί, επανερχόμαστε στο Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19. Στη χώρα διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας. Το επίπεδο Α – Επιτήρησης, το οποίο θα απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα και το επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, το οποίο θα απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και στο οποίο ισχύουν επιπλέον πάντα περιοριστικά μέτρα.

Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε Περιφερειακής Ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες, όσο και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι ή Περιφερειακές Ενότητες ή και ολόκληρες Περιφέρειες, αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά, επαναλαμβάνω, είναι τα εξής:

- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υποχρεωτικά.

- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας και κυκλοφορία με χρήση με SMS στο 13033 μόνο για 6 λόγους.

- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, εκ περιτροπής τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Τηλεκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

- Λειτουργία της Super League 1, 2 και της Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, τις «κίτρινες» περιοχές. Στο επίπεδο αυτό και μετά από εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων μας, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

- Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια αλλά και τα Λύκεια θα λειτουργούν πλέον δια ζώσης.

- Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών.

- Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ξεκινούν να λειτουργούν. Περισσότερα θα σας αναλύσει ο Υπουργός μας, αμέσως μετά τη δική μου ενημέρωση.

Στο επίπεδο Β του αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Όσον αφορά στις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Ενώ οι υπόλοιπες βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, δηλαδή στις «κίτρινες» περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από απόφαση της Επιτροπής:

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας παραμένει στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου, και σήμερα είχε 66 ενεργά κρούσματα.

- Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου επίσης ίσχυαν μέχρι σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα από την Δευτέρα δεν παρατείνονται. Άρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, δηλαδή στις «κίτρινες» περιοχές.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει αυξημένο όμως στους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και παραμένουν, κατατάσσονται στο επίπεδο Β, δηλαδή στις «κόκκινες» περιοχές.

Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουμε 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Δηλαδή, στον Δήμο Τανάγρας είχαμε αύξηση των κρουσμάτων.

- Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στον Δήμο Αλιάρτου, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους Δήμους Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, στον Δήμο Λεβαδέων και στον Δήμο Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα σήμερα.

Έτσι οι δήμοι Αλιάρτου-Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, θα βρίσκονται από την Δευτέρα στο επίπεδο Α, στο «κίτρινο» και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

- Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β, στο «κόκκινο». Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή την στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, παρατηρήθηκε μικρή αυξητική τάση και νέα κρούσματα.

- Στο επίπεδο Β, «κόκκινο», παραμένει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται, δυστυχώς, και αυξητική τάση των κρουσμάτων. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες μας που μένουν στην Σπάρτη για πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι απαραίτητο προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.

- Επίσης, στο επίπεδο Β παραμένει και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Τώρα, με βάση τα δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που καθιστά αναγκαία την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού παρατηρείται επίσης στις ακόλουθες περιοχές:

- Στον δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή την στιγμή, δυστυχώς, έχει 157 ενεργά κρούσματα.

- Στον Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή την στιγμή είναι 170. Μέσα, δηλαδή, σε δέκα ημέρες τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Πατρέων έχουν διπλασιαστεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, αλλά παρατηρείται μέσα στον Δήμο Πατρέων.

- Στο Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή την στιγμή 30 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μια βδομάδα υπήρχαν 8.

- Στον Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, που έχει αυτή την στιγμή 23 ενεργά κρούσματα, όταν πριν μια βδομάδα είχε 14.

- Στον Δήμο Μυκόνου που έχει αυτή την στιγμή 22 ενεργά κρούσματα, όταν μια εβδομάδα πιο πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν μόλις 9.

- Και βέβαια, στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή, στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, καθώς και Πειραιά, που έχουμε σήμερα 2.597 ενεργά κρούσματα.

Οι παραπάνω περιοχές από αύριο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου και χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» περιοχές.

Ειδικά για την Αττική η απόφαση της Επιτροπής, όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, βασίστηκε στην οριζόντια και διάσπαρτη αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις ενότητες και προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις.

Όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα σε κάθε σήμα συναγερμού, ανταποκρινόμαστε με άμεσα αντανακλαστικά λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα με αποκλειστικά υγειονομικά κριτήρια. Και για αυτό και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα μου επιτρέψτε να πω, ότι έχουμε φανεί πιο προνοητικοί και άρα και πιο αποτελεσματικοί.

Επίσης, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα του Δήμου Αχαρνών, που βρίσκεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τις 15 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά αντί για μείωση, παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων που από 171 στις 15 Ιανουαρίου, έχουν φτάσει σήμερα τα 188.

Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στις Αχαρνές και την επόμενη εβδομάδα, παρά τα μέχρι σήμερα μέτρα, μαθηματικά θα μας οδηγήσει στην αξιολόγηση νέων και δυστυχώς πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Για άλλη μία φορά κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων και συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι στο επίπεδο Β «κόκκινο» πλέον είναι οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτική Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, στις «κόκκινες» δηλαδή περιοχές θα ισχύουν τα εξής μέτρα.

- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αλλά και του κινδύνου μεγάλων συνωστισμών λόγω αυξημένου πληθυσμού, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

- Δεύτερον, θα λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

- Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

- Επίσης, η λειτουργία καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού click in a shop, που θα μας αναλύσει σε λίγο ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατό επιτρέποντας την άρση των πρόσθετων αυτών μέτρων.

Επίσης, θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να καλέσουμε τους κατοίκους των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ζακύνθου, Κορίνθου και Ηλείας, να τηρούν πιστά τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Έκκληση για αυξημένη επιφυλακή, επίσης, απευθύνουμε στους συμπολίτες μας στην Κρήτη, λόγω της ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην περιοχή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι μία στιγμή κομβική στη μάχη μας απέναντι στην πανδημία και είναι ξεκάθαρο ότι στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, τα δεδομένα διαφοροποιούνται γρήγορα, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει.

Για αυτό και από την πρώτη μέρα παρακολουθούμε από κοντά κάθε εξέλιξη και προσαρμόζουμε το σχέδιό μας στα νέα δεδομένα. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Κάθε εβδομάδα τα στοιχεία αξιολογούνται και η Επιτροπή εισηγείται. Όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν ανοίγουμε δραστηριότητες, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Ενώ όταν παρατηρείται αυξητική τάση, τις περιορίζουμε, με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς.»

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: 

«Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανακοινώσαμε την επανέναρξη λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, είχαμε από την αρχή τονίσει ότι όλα τα μέτρα θα επαναξιολογούνται κάθε εβδομάδα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω όλους τους επιχειρηματίες, όλους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, αλλά και τους περισσότερους των πελατών, που αυτές τις δύο εβδομάδες τήρησαν πραγματικά σχολαστικά τα μέτρα και δεν παρατηρήσαμε μεγάλες παραβιάσεις αυτών.

Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικούς δρόμους, προκαλούν αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη ανησυχία. Και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει επιδημιολογικά στην «κόκκινη» ζώνη, τη ζώνη δηλαδή του επαυξημένου κινδύνου, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ανακόψουμε την εξάπλωση της πανδημίας, να επιστρέψουμε σε πιο ασφαλές περιβάλλον, όπου και πάλι θα μπορούμε να επαναξιολογήσουμε τα μέτρα.

Θέλω να τονίσω από την αρχή, ότι και τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα είναι υπό την επιδημιολογική εικόνα που έχει η Ελλάδα σήμερα. Ανά πάσα στιγμή εάν αυτή η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζουμε, ή προς το χειρότερο, αυτές οι αποφάσεις όλες θα επαναξιολογούνται. Διότι κύριό μας μέλημα είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το λεγόμενο τρίτο κύμα, να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας και να διασώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας.

Όλα, λοιπόν, τα μέτρα που θα σας εξηγήσω τώρα, έχουν ληφθεί με γνώμονα την προσπάθεια να σταματήσει η πανδημία, αλλά και φυσικά το ενδιαφέρον της Κυβερνήσεως και προσωπικά του κυρίου Πρωθυπουργού, να μπορεί να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, κατά το δυνατόν με τον πιο απρόσκοπτο τρόπο.

Ως προς τις περιοχές που είναι «κίτρινες», τις περιοχές δηλαδή που δεν είναι στο καθεστώς του επαυξημένου κινδύνου η αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι και σήμερα. Σε αυτές τις περιοχές, θα προστεθεί η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα εδώ ο κύριος Χαρδαλιάς, φυσικά πάντα με τους ίδιους κανόνες και προϋποθέσεις που έχουμε εξηγήσει.

Τηρούνται κανονικά τα 25 τετραγωνικά ανά πελάτη, οι αποστάσεις των δύο μέτρων, η ανάγκη αποστολής του sms στο 13033 για να κάνεις τις αγορές σου εντός δύο ωρών, η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων και όλα τα υπόλοιπα. Άρα για τις «κίτρινες» περιοχές ξέρετε πως λειτουργεί η αγορά, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στις «κόκκινες» περιοχές τώρα, όπως είναι και η Αττική, θα έχουμε δύο διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας της αγοράς. Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away. Το ξέρετε το click away από την εποχή των εορτών, δούλεψε τελικά καλά. Θα πρέπει να έχετε κάνει την παραγγελία σας σε κάποιο κατάστημα, να σας στείλει το κατάστημα το ηλεκτρονικό μήνυμα ή το μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο με τη συγκεκριμένη ώρα που θα πάτε να παραλάβετε την παραγγελία σας και θα παραλάβετε την παραγγελία σας έξω από το κατάστημα, όπως κάνατε καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Από αυτό τον τρόπο λειτουργίας, του click away θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Αυτά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click inside, δηλαδή την παράδοση εντός του καταστήματος. Θα πρέπει πάλι να έχει επικοινωνία ο πελάτης με το κατάστημα, να έχει γίνει αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος ή σε sms η συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μπορεί ο συγκεκριμένος πελάτης να βρεθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα είναι δηλαδή το κατάστημα και η πώληση με ραντεβού, για να το πω πάρα πολύ απλά.

Θα πηγαίνει τη συγκεκριμένη ώρα, θα έχει πάλι με την αποστολή στο 13033 και την επιλογή 2, δύο μόνο ώρες για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή του και να επιστρέψει το σπίτι του και αφού κάνει τη συναλλαγή του θα επιστρέψει σπίτι του.

Ο λόγος που επιστρέφουμε στο click away και ο λόγος που επιστρέφουμε στην παράδοση εντός, στην παράδοση εκτός δηλαδή και στην παράδοση εντός, είναι γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες του συνωστισμού στους δρόμους.

Θέλω να κάνω μια δημόσια έκκληση προς όλους και μιλάω ως ένας άνθρωπος που ο ίδιος είμαι στην αγορά από μικρός και αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αγωνίες των ανθρώπων της αγοράς. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά, είναι να λειτουργεί με υγειονομική ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί με υγειονομική ασφάλεια, είναι όλοι να συνεργαστούμε και να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία

Εάν τα καταφέρουμε και η αγορά θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Εάν δεν τα καταφέρουμε, η Κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να πάρει πιο αυστηρά μέτρα και αυτό να έχει σημαντική επίπτωση στις ζωές όλων μας. Άρα, χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία σας για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετωπίσεως, εξαπλώσεως της πανδημίας.

Ως προς τις υπηρεσίες τώρα. Οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων, των περιποιήσεων μανικιούρ, πεντικιούρ, καλλωπισμού νυχιών και τα ΚΤΕΟ, θα εξακολουθούν να λειτουργούν και στις «κόκκινες» περιοχές πάλι, φυσικά, με ραντεβού, όπως σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια και όπως στο παρελθόν, με όλους τους υγειονομικούς κανόνες, αποστάσεις ασφαλείας, τις μάσκες και όλους τους άλλους κανόνες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι μας υπ’ όψιν, ότι η δική μας συνεργασία και η δική μας συμπεριφορά θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας και άρα τις αποφάσεις που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε είτε την επόμενη, είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Στόχος μας, να μπορέσει η εθνική μας οικονομία και το εμπόριο να εξακολουθήσει να λειτουργεί, αλλά, επαναλαμβάνω, πάντα με ασφάλεια. Και αυτό δεν θα μπορούμε να το καταφέρουμε, εάν όλοι μας δεν συνεργαστούμε.

Τονίζω ότι διάφορες απόπειρες ή προσπάθειες και επιτυχημένες για να παραβιαστούν τα μέτρα, δεν είναι κάποιου είδους εξυπνάδα. Είναι ζημιά προς το κοινωνικό σύνολο και θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, τηρώντας τα μέτρα, για να μπορέσει η χώρα μας με ασφάλεια να προχωρήσει στο μέλλον.

Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω για άλλη μια φορά όλους τους παράγοντες της αγοράς να σεβαστούν τα μέτρα, σε πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας να τα τηρήσουμε και να μπορέσουμε σε λίγες μέρες να απολαύσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, από αυτή την φοβερή πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα όλο αυτό το διάστημα.

Έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής, είμαστε λίγο πριν το τέλος, είμαστε κουρασμένοι, είμαστε, όμως, στην καρδιά του χειμώνα και αυτό είναι λογικό να μας θέτει όλους σε πολύ μεγαλύτερη επιφυλακή και να πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προληπτικά και όχι μέτρα εκ των υστέρων».

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.