Breaking News

Παρατείνεται για μια εβδομάδα το lockdown - Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, όπως δημοσιεύονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει να προχωρά με μικρά, όμως με πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερικά κανονικότητα. Ήδη οι μαθητές των Δημοτικών έχουν επιστρέψει πίσω στο σχολείο, ενώ έχουν ανοίξει και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως κάνει άλλωστε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Σε συνέχεια, λοιπόν, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής.

Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό Σε Νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, βεβαίως με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης η χρήση μάσκας, τονίζεται, παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, όπως είπε και η κυρία Υπουργός, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, το επαναλαμβάνω, να πάνε εντός 72 ωρών, να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό, τονίζεται, τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Επίσης, συζητήθηκε σήμερα από την Επιτροπή και το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος και έγινε εκτεταμένη συζήτηση. Τελικά αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Να ενημερώσω ότι το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα τεθούν εκ νέου στην Επιτροπή την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων.

Επίσης, όπως σας ενημέρωσε πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας, κυρία Κεραμέως, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου... Πρέπει και εγώ με τη σειρά μου να σημειώσω ότι στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσον αφορά τώρα στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, έχει μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Άρα, για Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Αντίθετα, τα μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές: στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους και οι οποίες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

Τα μέτρα επίσης παρατείνονται στο Δήμο Σπάρτης που συνεχίζει με 49 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Εορδαίας καθώς και στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα έως και την 1 Φεβρουαρίου.

Παράταση επίσης των μέτρων αποφασίστηκε τόσο για το Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για τον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το Δήμο Αχαρνών θα ήθελα να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές τους, μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση την τελευταία εβδομάδα, μετά δηλαδή τα έξτρα περιοριστικά μέτρα, έχουμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Εχθές για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα, έναντι 166 πριν από μια εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Κάνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στους αγαπητούς συμπολίτες μας του Δήμου, για αυστηρή τήρηση των μέτρων μιας και οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα, ίσως να κάνει αναγκαία ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών, ακόμα και μια πιθανή άρση του click away.

Επιπλέον, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από αύριο το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ σε άλλες τρεις περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Στις περιοχές αυτές, σε αυτούς τους 4 Δήμους, σε αυτές τις τρεις περιοχές, έχουν αντιμετωπιστεί μικρά clusters, συρροές δηλαδή κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν, αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα αυτή και να μη χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας στις περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο για COVID-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr. Σημειώνεται ότι αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός και των ασυμπτωματικών φορέων. Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα-βήμα, με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή, δηλαδή, που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων, χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Και βασική προϋπόθεση για το κάθε επόμενο βήμα είναι η συνέπεια που δείχνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί αυτή αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας έναντι της πανδημίας, μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.»