Breaking News

Το πετρόχτιστο χωριό που κάποτε ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ένα ακόμη όμορφο βίντεο δημοσίευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το κανάλι «Travel Inspiration» του Youtube, που μας ταξιδεύει στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στο χωριό Αθανάσιος Διάκος, το οποίο μέχρι το 1959 ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα. Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρεται:

«Μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές, υπάρχει ένα μικρό πετρόχτιστο χωριό που οφείλει τη σημερινή του ονομασία σε έναν πολύ σπουδαίο ήρωα της Επανάστασης του 1821, τον Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος καταγόταν από εκεί. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Άνω Μουσουνίτσα και μετονομάστηκε το 1959 σύμφωνα με φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της εποχής.

Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, και ατενίζει την αντίπερα Γκιώνα και την Οίτη, ενώ αποτελεί ορμητήριο για πολλές ορεινές μαγευτικές διαδρομές μέσα σε μια «αλπική» εικόνα με τα έλατα να φύονται μέχρι εκεί που φτάνει ανθρώπου μάτι. Διασχίζεται από το διεθνές μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς, μέσα από μια διαδρομή με υπέροχα τοπία και πηγές με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια, λιβάδια και πυκνή βλάστηση. 

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του. 

Τα 600 περίπου σπίτια του πάνω και του κάτω μαχαλά γεμίζουν ζωή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα τρεχούμενα νερά να καλωσορίζουν όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και να υπόσχονται ηρεμία, αγαλλίαση ψυχής και κυρίως ξεκούραση, μακριά από την πολυκοσμία και τους έντονους ρυθμούς της πόλης. 

Μάλιστα, στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου διοργανώνονται διήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν διαλέξεις, αγώνες ορεινού τρεξίματος, ποδηλασίας και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στην πλατεία του χωριού, ενώ κατά παράδοση την Κυριακή διοργανώνεται και τοπικό πανηγύρι.

Όσο για τους χειμερινούς μήνες, το λευκό χιόνι απλώνει τον υπέροχο μανδύα του, καλύπτοντας τη φύση με τη μαγεία της απλότητας του, που ταυτίζεται απόλυτα με τους λίγους για την εποχή μα απλούς και καλοσυνάτους ντόπιους που θα συναντήσεις εκεί.»