Breaking News

Παραδοσιακό gelato: Συνταγή 180 ετών στην Ιταλία (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Insider μας ταξιδεύει στο Ruvo di Puglia, που είναι μία μικρή πόλη κοντά στο Μπάρι, στην περιφέρεια Απουλία, στη νότια Ιταλία.

Τα αδέλφια Giuliana και Vincenzo Paparella συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση 180 ετών, που ήθελε αρχικά το gelato να φτιάχνεται από τρία μόνο συστατικά: γάλα, ζάχαρη και αυγά. 

Το gelato (τζελάτο) ουσιαστικά είναι η ιταλική λέξη για το παγωτό και προέρχεται από τη λατινική λέξη gelatus (που σημαίνει παγωμένο).

Ωστόσο το gelato έχει κάποιες διαφορές από το παγωτό: Μία μπάλα gelato είναι πιο πυκνή και "θερμότερη" από την αντίστοιχη του παγωτού, που σημαίνει ότι λιώνει γρηγορότερα χωρίς να αφήνει στο στόμα την αίσθηση του παγώματος. Επίσης, περιέχει λιγότερα λιπαρά από το βιομηχανικό παγωτό.

Σύμφωνα με το Insider, όλα ξεκίνησαν το 1840 όταν ο θείος Luigi έφερε την τέχνη της δημιουργίας gelato από τη Νάπολη στην πατρίδα του Ruvo di Puglia, και της έδωσε ένα "σπίτι". Η συνταγή προωθήθηκε από γενιά σε γενιά και η αρχική συνταγή του 1840, το King's Cream, συνοδεύεται πλέον από επτά άλλες γεύσεις: φιστίκι, αμύγδαλο, σοκολάτα, κυδώνι, μαντολάτο, gianduia και φουντούκι.

Στο Ruvo di Puglia είχε ταξιδέψει πριν μερικούς μήνες η συνεργάτιδα του Insider, Claudia Romeo, που συνάντησε τη Giuliana, η οποία της έδειξε πώς φτιάχνεται το gelato με γεύση αμυγδάλου.

Δείτε το βίντεο του Food Insider.