Breaking News

Απόψε στο Special Report: Τα «παιδιά χωρίς πατρίδα» και οι «καλλιτέχνες στην πανδημία» (trailers)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Special Report» με τον Τάσο Τέλλογλου, τον Αντώνη Φουρλή και τη Μαρία Σαράφογλου. Δείτε σήμερα, Τρίτη 9  Φεβρουαρίου, στις 23:30 το βράδυ, στον ΑΝΤ1:

«Παιδιά χωρίς πατρίδα»

Ο Έκτορας είναι, σήμερα, ένα παιδί οκτώ μηνών που μεγαλώνει στις Βρυξέλλες. Γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, όχι στην Ελλάδα ή το Βέλγιο, αλλά στον Καναδά, μέσω παρένθετης γυναίκας. Παρότι ο βιολογικός του πατέρας είναι Έλληνας, ο Έκτορας δεν δικαιούται - βάσει των ισχυόντων ελληνικών νόμων - να έχει ελληνική ιθαγένεια και να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Κι αυτό γιατί οι γονείς του, Σταμάτης και Τζουζέπε, δεν αναγνωρίζονται στη χώρα ως έγγαμο ζευγάρι και δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι στην Ελλάδα μία οικογένεια με παιδί.

Το «Special Report» ρίχνει φως στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών και ο Αντώνης Φουρλής ερευνά πώς η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα παιδιών που δεν τους επιτρέπεται να είναι Ελληνόπουλα.

Απαντήσεις δίνουν στην εκπομπή η Ευρωβουλευτής Σόφι Ιν'τ Βελτ, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Ελένη Ρεθυμιωτάκη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών, Ελένη Μαραβέλια και ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καστελίνι.

«Καλλιτέχνες στην πανδημία»

Το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο και η επιβολή του αυστηρού lockdown, υποχρέωσαν χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών να πάψουν να εργάζονται και να εισέλθουν σε έναν λαβύρινθο οικονομικής και επαγγελματικής αβεβαιότητας.

Έναν χρόνο σχεδόν αργότερα, η κάμερα του «Special Report» συναντά ανθρώπους του πολιτισμού που εξηγούν ότι οδηγημένοι από τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω το επάγγελμά τους και να κάνουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν. 

Στον Βλοχό της Καρδίτσας, η Λίλιαν Τσουρλή συναντά τον ηθοποιό Θανάση Βισκαδουράκη, ο οποίος κατέφυγε στην αγροτική ζωή για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ στην Αθήνα μιλά με την τραγουδίστρια Ντένια Κουρούση που αναγκάστηκε να τα βγάλει πέρα, καταφεύγοντας σε συσσίτια και στη στήριξη των συναδέλφων της μέχρι να βρει άλλη δουλειά.

Για τα βιώματά τους αλλά και για την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία, μιλούν ακόμη στο «Special Report» η σκηνοθέτης-ηθοποιός Νάντια Δαλκυριάδου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Αλφα», ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης, ο ηχολήπτης Τάσος Μπότσιος και ο διευθυντής του πολιτιστικού οργανισμού Bios, Βασίλης Χαραλαμπίδης.



«Special Report»: Κάθε Τρίτη, στις 23:30 το βράδυ, στον ΑΝΤ1.

Συντελεστές:

Τάσος Τέλλογλου
Αντώνης Φουρλής
Μαρία Σαράφογλου

Αρχισυνταξία: Ιωάννα Λουλούδη

Δημοσιογραφική Ομάδα: Λάζαρος Μπέλτσιος, Λίνα Καπετάνιου, Ρωμανός Γκότζος, Γιάννης Τσακαρισιάνος, Μάνος Φραγκιουδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Φραγκιά
Σκηνοθεσία: Κωστής Παπαδάκης
Παραγωγή: VICE Greece