Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης. Τη λυπηρή είδηση γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έγραψε στο Facebook (δείτε στο τέλος την ανάρτησή του):

«Έφυγε ακόμα ένας αγαπημένος μου... Βαριά θλίψη και οδύνη.  Ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης με τις τόσες επιτυχίες και το μεγάλο έργο έφυγε από κοντά μας... Η τελευταία του παράσταση ήταν μαζί μας πέρυσι το Θρυλικό ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ στο θέατρο Coronet, που το σταμάτησε ο κορωνοϊός.. Λατρεμένε μου Βασίλη σ' ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες, ήθος και γνώση».

Βασίλης Νικολαΐδης 

Ο Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας.

Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του "Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης", το οποίο επανεκδόθηκε το 1995.

Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα. Από το 1991, συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από το 2000, με το Εθνικό Θέατρο.

Από το 1984 ως το 2006 εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.  Εργάστηκε επίσης ως μουσικός παραγωγός, στην ΕΡΤ2 και στον «9,84».

Από το 1988 άρχισε να σκηνοθετεί στο ραδιόφωνο. Συνεργάστηκε με μεγάλους ηθοποιούς της πιο παλιάς γενιάς, όπως η Μαίρη Αρώνη, ο Νίκος Τζόγιας, η Μαρία Αλκαίου κ.α., αλλά και με νεότερους, όπως η Ρένη Πιττακή, η Λυδία Κονιόρδου, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ο Δημήτρης Καταλειφός κ.α.

Σκηνοθέτησε επίσης (1989) για την ΕΡΑ2 μια ραδιοφωνική σειρά για τη ζωή της Σάρας Μπερνάρ, βασισμένη στο βιβλίο της Φρ. Σαγκάν, Γέλιο χωρίς τελειωμό.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ. (1994), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου, ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού.

Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν στον Γλάρο του Τσέχωφ (Εθνικό Θέατρο, 1988).

Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, όσο εκείνος την διηύθυνε.

Είχε γράψει δεκάδες μουσικών και θεατρικών άρθρων σε περιοδικά, όπως το «Τέταρτο» (όσον καιρό το διηύθυνε ο Μ. Χατζιδάκις), «Ήχος hi- fi, «Oπτικοακουστική», «Δίφωνο».

Είχε επιμεληθεί πολλές εκδόσεις δίσκων με αρχειακό υλικό για τις εταιρίες «Σείριος», «Sony», «Λύρα», «Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Είχε διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στα ωδεία «Athenaeum» και «Φίλιππος Νάκας». Επίσης, δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή «Μαίρη Τράγκα».

Τα τελευταία χρόνια είχε σκηνοθετήσει τα έργα:

• Λεωφορείον ο Πόθoς του Τ. Ουίλιαμς (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 2010) ,
• Ναμπούκο, όπερα του Βέρντι (Ε.Λ.Σ., Ηρώδειο, 2011),
• Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ του Π. Κιάρα (θέατρο «Θεμέλιο» και θέατρο «Φούρνος», 2013-2015),
• Μια ξεχωριστή μέρα του Ετ. Σκόλα (θέατρο«Skrow»,2013),
• Γλυκό πουλί της νιότης του Τ.Ουίλλιαμς (Κ.Θ.Β.Ε., 2014),
• La strada (θέατρο «Victoria»,2014),
• Εταιρικοί Διάλογοι του Λουκιανού ( θέατρο «Έναστρον», 2015),
• Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή του Τ.Ουίλλιαμς (θέατρο «Φούρνος», 2015),
• Η εύθυμη Χήρα, οπερέτα του Φ. Λέχαρ (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2015),
• Ισμήνη του Γ. Ρίτσου (θέατρο «Φούρνος», 2016).

Με πληροφορίες από: Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Μαίρης Βογιατζή Τράγκα" (tragadramaschool.gr)