Breaking News

Χαρδαλιάς: Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» - Πού παρατείνονται και πού αίρονται τα πρόσθετα μέτρα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκεύης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: 

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, όπως όλοι μας πλέον γνωρίζουμε, για αυτό και προσαρμόζονται και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να ανταποκρίνονται στα επιμέρους επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής σε όλη τη χώρα.

Έχοντας λοιπόν αναλύσει τη διαφοροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ανά περιοχή, κατά τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάσσεται από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων, όπου συνεχίζεται να παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικό φορτίου, καθώς και μεγάλη διασπορά του ιού εντός της κοινότητας. Να σημειωθεί ότι η Κάλυμνος είχε 72 ενεργά κρούσματα στις 13 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 79, με περεταίρω αυξητικές τάσεις.

Στο επίπεδο αυτό «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπου η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής, έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου αυτού και δη με τη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου.

Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρά, πιστά, κατά γράμμα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης εξαιρετικά επικίνδυνης, όπως σας εξήγησαν και οι Καθηγητές μας, μετάλλαξης.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής όπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας διαφαίνεται σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 700 ενεργά κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 732. Βέβαια, ο σημερινός τριψήφιος αριθμός μάς προβληματίζει.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας από την άλλη, φαίνεται ότι τα μέτρα αποδίδουν, ακόμα όμως δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα στον επιθυμητό βαθμό. Η περιοχή έχει 370 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μία εβδομάδα είχε 501.

Άρα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται πλέον ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Μυκόνου, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και η Περιφέρεια Αττικής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου στο «κόκκινο» πλέον εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς από 2 ενεργά κρούσματα στις 9 Φεβρουαρίου έχουμε δυστυχώς αυτή τη στιγμή 36 ενεργά κρούσματα και πάρα πολλές στενές επαφές.

Στις «κόκκινες» περιοχές μπαίνει επίσης ο Δήμος Θάσου, όπου επίσης παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέσα σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα από 6 έγιναν 33. Και παρά την αρχική στεγανοποίησή τους, η διασπορά δείχνει να είναι πιο μεγάλη στην κοινότητα.

Στις «κόκκινες» περιοχές μπαίνει και όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους σχεδόν τους Δήμους της περιοχής, καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 126 από 79. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, είναι απαραίτητο να μειωθεί στο μέγιστο βαθμό και η κινητικότητα μεταξύ των Δήμων.

Στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσεται επίσης και ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση του ιικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 18, από 4 που ήταν στις 9 του μήνα.

Επίσης στις «κόκκινες περιοχές» εντάσσεται ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 72 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 9 του μήνα ήταν 54 και παρατηρείται εκτεταμένος κίνδυνος περαιτέρω διασποράς εντός της κοινότητας.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» εντάσσονται επίσης οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί, μέσα σε 10 μέρες, στα 94 από 66.

Επίσης στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» εντάσσεται και ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, όπου επίσης παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου με τα ενεργά κρούσματα να έχουν αυξηθεί στα 59, από 16 που ήταν στις 9 Φεβρουαρίου.

Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο» τίθεται και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, λόγω αυξημένων επιδημιολογικών δεδομένων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και απαιτούν υψηλή επιτήρηση και τεστ στην ευρύτερη Περιφέρεια. Η κατάσταση στην Ήπειρο δείχνει να προβληματίζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την Τρίτη θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω ότι τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στις ακόλουθες περιοχές, καθώς η επιδημιολογική εικόνα τους έχει βελτιωθεί.

Δεν παρατείνονται στο Δήμο Θήρας, ο οποίος βρισκόταν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 μόλις ενεργά κρούσματα πλήρως στεγανοποιημένα και όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 52 κρούσματα.

Δεν παρατείνονται στον Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, που επίσης έχει ενταχθεί στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δεν παρατείνονται λοιπόν εκεί τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει στα 17, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 83.

Δεν παρατείνονται ούτε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου υπάρχουν 29 ενεργά κρούσματα, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 53.

Επίσης και ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης βγαίνει από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, καθώς μετά από προσπάθεια πολλών εβδομάδων, μηνών θα έλεγα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει πλέον στα 29.

Τέλος, από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βγαίνει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 ενεργά κρούσματα, όταν στην κορύφωση της έξαρσης είχαν καταγραφεί 91 ενεργά κρούσματα.

Άρα στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση, ως εκ τούτου οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης το «πορτοκαλί», στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας της Εορδαίας, αλλά και τους κατοίκους της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Σπάρτης και του Αγίου Νικολάου για τη συνεργασία τους, την υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής με τα μέτρα που ισχύουν, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ο Δήμος Καρπάθου.

Άρα, συνοψίζοντας, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, «κόκκινο», βρίσκονται πλέον οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Θάσου, οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος, οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να υπενθυμίσω ότι οι όποιες αποφάσεις βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν ένα και μόνο στόχο: Την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο περνάει ο καιρός, η κόπωση γίνεται πιο έντονη με αποτέλεσμα να φαίνεται δυσκολότερο να συνεχίσουμε να τηρούμε στο ακέραιο τα μέτρα. Είναι, όμως, απαραίτητο, καθώς αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο περιορισμού της πανδημίας. Την ασπίδα που κρατάει εμάς και τους αγαπημένους μας ασφαλείς.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.