Breaking News

Πελώνη: Τα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά τη σημερινή (4/3) ενημέρωση, η Κυβερνητικής Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., όπως και στο σεισμό στη Θεσσαλία...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η Αριστοτελία Πελώνη είπε για το σεισμό και τα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους:

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

• Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

• Το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.

• Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών.

• Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι.

• Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μισθώσει ξενοδοχεία για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

• Η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.

• Η Πολιτεία θα εφαρμόσει στις πληγείσες περιοχές άμεσα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

• Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με την κατασκευή του Ε65 και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο. Σημειώνεται ότι χθες ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.»