Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης - Θεοδωρίδου για Johnson & Johnson και AstraZeneca (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση της Δευτέρας (26/4) για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

«Από το 2012, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου να είναι αφιερωμένη στους εμβολιασμούς και μάλιστα δίνει ένα θέμα κάθε χρόνο. Το θέμα που ισχύει για το 2021, φέτος, είναι «Τα εμβόλια μάς φέρνουν κοντά - Vaccines bring us closer». Το μήνυμα βέβαια είναι ευρύ, με ποικίλο περιεχόμενο, όμως για την επιδημία της Covid θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, όπως πριν, είναι να εμβολιαστούν.

Και εκτός από τη σχέση αυτήν την ανθρώπινη, την ατομική, τη σχέση με την κοινωνία, τα εμβόλια έφεραν κοντά και τα Κράτη, τους Οργανισμούς, τους επιστήμονες, τα ερευνητικά κέντρα, με κοινό στόχο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Γνωρίζουμε ότι πριν μία εβδομάδα είχαμε μία κοινή απόφαση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, και μετέπειτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου, του πολυαναμενόμενου μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Το διάστημα αυτό το οποίο ήταν βραχύ, ήταν διάρκειας περίπου μιας εβδομάδας, έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει αυτή την παύση της χορήγησης του εμβολίου, τα θρομβωτικά επεισόδια τα οποία συνοδεύονται και από θρομβοπενία.

Τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό. Και η απόφαση ήταν κοινή, καταλήγοντας στην άρση αυτής της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Έγινε, όπως είπαμε, λεπτομερής έλεγχος των περιστατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διότι εκεί είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με παραμέτρους ελέγχου του κινδύνου και κατά φύλο και κατά ηλικίες και τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν είναι τα εξής:

Μέχρι 21 Απριλίου, ο αριθμός των περιπτώσεων που είχε καταγραφεί ήταν 15 περιπτώσεις σε ένα σύνολο περίπου 7,9 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, μέση ηλικία είναι τα 37 χρόνια και από τα 15 περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και 2 ήταν σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μετά από μία εβδομάδα έως δύο εβδομάδες.

Η στάθμιση, λοιπόν, του κινδύνου από τη νόσο Covid και του κινδύνου του εξαιρετικά μικρού από το εμβόλιο, οδήγησε στην απόφαση που ήταν θα έλεγα λακωνική. Ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για την ύπαρξη αυτών των σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών. Οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί, αλλά και το κοινό που εμβολιάζεται. Η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν αυτή την τωρινή θέση, αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης.

Πάντως, το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα και λεπτομερής ο έλεγχος, ακόμα μια φορά υπογραμμίζει το ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και οπωσδήποτε με διαφάνεια.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών, μηχανισμών που αναφέραμε και του FDA και του CDC και της EMA και του WHO, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στην χώρα μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν φυσικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπενθυμίζω, επειδή την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε στο εμβόλιο Johnson & Johnson, ότι εκτός από το ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80%, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε Νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.

Είναι επομένως, ένα εμβόλιο το οποίο περιμέναμε, είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, το οποίο θα πάει και εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας φυσικά να πάνε τα άλλα εμβόλια.

Όπως, βέβαια, για όλα τα εμβόλια που ισχύει η αίρεση της άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, ότι σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, με την μεταβολή των δεδομένων, μπορούν να αλλάξουν και οι συστάσεις.

Και μετά από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι από πλευράς μεθοδολογίας παρασκευασμένο με ιικό φορτίο, να αναφερθούμε στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών και όπως θα ακούσετε και από τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Θεμιστοκλέους, μια προσθήκη στο θέμα, μια μικρή τροποποίηση στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου. Είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Δηλαδή, το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, η πρώτη από τη δεύτερη δόση να απέχει 12 εβδομάδες. Με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, γιατί μπορεί να έχει προσωπικούς λόγους, με μία μείωση από πλευράς ανοσολογικής, με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει, να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας των ετέρων ατόμων, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο έχει συμπεριλάβει, όπως είναι φυσικό, και τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μεταξύ 30-40 ετών. Είναι η ηλικία η κατάλληλη και η πιο συνήθης και για τη χώρα μας της αναπαραγωγής.

Θυμόσαστε ότι την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε στο να πούμε από την πλήρη απαγόρευση το να εμβολιάζεται μία έγκυος, στο στάδιο του ναι, να εμβολιάζεται μία έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός. Και όχι μόνο, όπως είχε προϋπάρξει η σύσταση, αν υπάρχει παράγοντας αυξημένου κινδύνου.

Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε. Προήλθαν κατ’ αρχάς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα registry καλό, με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση.

90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής.

Τι γίνεται με τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα. Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος – και ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ μικρό διάστημα – είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.

Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.

Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2020 είχαμε πολύ περιορισμένες γνώσεις σχετικά για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, είχαμε πολλές ανασφάλειες, πολλούς φόβους για την εξέλιξη της επιδημίας και η μόνη μας ελπίδα σταθερή ήταν να παρασκευαστούν εμβόλια.

Τα εμβόλια ήρθαν, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα τα οποία είναι μάλιστα και σε αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη, όπως άτομα άνω της ηλικίας των 60 ετών, τα οποία ίσως από δισταγμό, ίσως από φόβο δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Και αυτό είναι ένα κενό στην προσπάθεια που γίνεται για τον εμβολιασμό στη χώρα μας. Μπορούμε λοιπόν να τους παρακινήσουμε, μπορούν να παρακινηθούν από ανθρώπους που εμπιστεύονται, από ανθρώπους που τους φροντίζουν, που ξέρουν ότι τους νοιάζονται για να κάνουν αυτό το εμβόλιο.

Και όσοι βοηθήσουν σε αυτό το στόχο θα έχουν κάνει πραγματικά ένα σημαντικό έργο για τον εμβολιασμό. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, περισσότερο από 2.870.000 εμβολιασμοί.

2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 19,3% και ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνάει τις 845.000 και ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Την προηγούμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 21 Απριλίου, ανοίξαμε την πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 55- 59 και οι εκπαιδευτικοί και το Σάββατο ανοίξαμε την πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50- 54.

Μέχρι στιγμής 293.000 συμπολίτες μας από την ηλικιακή ομάδα 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού και 270.000 συμπολίτες από την ηλικιακή ομάδα 50-54.

Τώρα, σε σχέση με το πλάνο των επόμενων ημερών. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγουμε την πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.

Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία τα άτομα της ηλικιακής ομάδας αυτά να εμβολιαστούν νωρίτερα από όταν θα ήταν η σειρά που θα είχαν με βάση την προτεραιοποίηση.

Να σημειώσω ότι τα ραντεβού μας είναι αρκετά και κάποιος ο οποίος θα κλείσει το ραντεβού του αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν την πρώτη δόση σε ένα άμεσο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το πλάνο είναι στην συνέχεια τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30- 39.

Οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων αυτών, 30-39 και 40-44, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.

Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Το σημαντικό, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει η κυρία Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μάς έδωσε το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.

Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί από σήμερα το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.

Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Τώρα, σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακούσατε την Καθηγήτρια την κυρία Θεοδωρίδου, μας έχει δώσει το πράσινο φως μετά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτσι και στην Πατρίδα μας θα πραγματοποιήσουμε εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Σχετικά με το πλάνο των επόμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση την προτεραιοποίηση. Το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είναι η κανονική σειρά της προτεραιοποίησης την οποία συνεχίζουμε.

Το Μάιο ξεκινάμε την τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνουμε κατά πολύ τη δραστηριότητά μας και τη δυναμικότητα του συστήματος. Αναπτύσσουμε στο σύνολο αρχές Μαΐου 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και θα προσθέσουμε και άλλα στη συνέχεια, έτσι ώστε να καταφέρουμε να πιάσουμε το στόχο του Μαΐου και του Ιουνίου.

Το Σάββατο ξεπεράσαμε τα 2.000.000 εμβολιασμένους συμπολίτες μας τουλάχιστον με μία δόση. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση. Και θα ήθελα να ξαναπώ εδώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζομένους της Επιχείρησης «Ελευθερία», τους υγειονομικούς, τα άτομα τα οποία εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα ψηφιακά συστήματα, στην Πολιτική Προστασία.

Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες, αλλά στο τέλος των δύο μηνών αυτών θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των στόχων μας. Και εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση.»