Breaking News

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στη Μάρα Ζαχαρέα - «Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στο Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο οποίος - μεταξύ άλλων - ρωτήθηκε για το Πάσχα, αλλά και για το πότε θα γίνει το άνοιγμα της εστίασης.

Μάρα Ζαχαρέα: Με το Πάσχα τι γίνεται; Γιατί σε δυο βδομάδες ξεκινάει το Πάσχα. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ κουρασμένος ψυχολογικά, σίγουρα το γνωρίζετε κι εσείς αυτό. Είναι κάτι που το περιμένει ο Έλληνας πολίτης, να μπορέσει να μετακινηθεί διαπεριφερειακά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν…».

Μάρα Ζαχαρέα: Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω τι γίνεται και με την εστίαση, γιατί είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, και οικονομικά έχει χτυπηθεί πάρα πολύ. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν. Και ο κόσμος είναι αλήθεια ότι περιμένει να μπορεί να καθίσει να πιει κάπου τον καφέ του. Για αυτό σας έχουν πει κάτι οι ειδικοί; Είσαστε σε μία συζήτηση; Μπορούμε να πούμε κάτι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να το πούμε με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό.

Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν.

Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους».

Δείτε το βίντεο. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ