Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση της Δευτέρας (10/5) για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Oμότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

«Αποτελεί γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων, στις εξελίξεις και στην εφαρμογή τους.

Πρόσφατα, αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca από 30 ετών, μετατέθηκε στην ηλικία των 40 ετών, δηλαδή ο εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ενώ στη Γερμανία που η σύσταση ήταν εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 60 ετών, τροποποιήθηκε με σύσταση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια.

Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς, θα πρέπει να πούμε ότι γίνονται και στηρίζονται σε αποφάσεις που ειδικότερα αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας.

Έχουμε ακούσει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου ήτανε εξαιρετικά επιτυχές, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο στην κοινότητα να είναι χαμηλό και να επιτρέπει τη μετάθεση αυτής της ηλικίας από τα 30 στα 40 έτη, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για τους νέους αυτής της ηλικίας από την έκθεση στη νόσο μειώθηκε σημαντικά και το όφελος δεν είναι σημαντικότερο με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε αυτήν την ηλικία.

Αντίθετα, η Γερμανία που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων, χρειάζεται ένα γρήγορο πρόγραμμα με μία ευρεία κατανομή των εμβολίων, εξ ου και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών.

Αυτά τα αναφέρω για να τονιστεί ότι όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα. Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις που συνέβησαν και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων συμβάντων των θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, ένα από τα ερωτήματα στα οποία περιμέναμε μία ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Υπενθυμίζω ότι ο εμβολιασμός με την AstraΖeneca περιλαμβάνει δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που κυμαίνεται από 8, όπως κάναμε πρόσφατα, μέχρι 12 εβδομάδες.

Η μόνη χώρα η οποία θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της δεύτερης δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα, ο αντίστοιχος υπεύθυνος Οργανισμός Ανοσοποίησης και Εμβολίων, το JCVI, παρουσίασε δεδομένα και έκανε τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση με το AstraΖeneca, εκτός βεβαίως των ελαχίστων περιπτώσεων που έκαναν αυτή τη σοβαρή επιπλοκή.

Οι αναταράξεις στο θέμα αυτό του εμβολιασμού με την AstraΖeneca δημιούργησαν και ένα άλλο τοπίο αναζήτησης μιας εναλλακτικής δεύτερης δόσης.

Μάλιστα αρκετές χώρες προχώρησαν στη σύσταση πρότασης ενός άλλου τύπου εμβολίου. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτός ο τύπος του mix and match, όπως λέγεται, είναι υπό μελέτη. Αναμένονται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τα αποτελέσματα.

Και σε αυτή την περίπτωση, τη μελέτη την έχει ξεκινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα τα αποτελέσματα αυτά να επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικό.

Όμως, μέχρι να υπάρξουν πάλι τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι ο συνδυασμός αυτός, το COM-COV πρόγραμμα, δεν μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και εξασφαλίζει την ασφάλειά του, συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς η συνέπεια να ισχύει, δηλαδή και η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Και ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν για να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών ενώ από τις άλλες εταιρίες, που έχουμε και στη χώρα μας, από την ηλικία των 18 ετών.

Υπάρχουν, λοιπόν, μελέτες της Pfizer, οι οποίες αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά ηλικίας από 12 με 15 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες.

Μελέτες ανάλογες, επαναλαμβάνω, γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση ατόμων, παιδιών δηλαδή, προς εμβολιασμό.

Τώρα, έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός. Επομένως, ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Αυτός που γνωρίζουμε είναι ότι κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από COVID. Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο, πρώτον, ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον, ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες.

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα όπως και ανοσογονικότητα. Μάλιστα, σήμερα στον Καναδά, στην πόλη με το υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών.

Όμως πάντα θα πρέπει η προσέγγισή μας για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσιακή απάντηση και στην πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επομένως θα έλεγα ότι, ναι μεν, θα υπάρχει η δυνατότητα και σύντομα εμβολιασμού και των παιδιών, αλλά η αποδοχή και η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει και ο εμβολιασμός στα παιδιά.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το κύριο βάρος για την δημιουργία του «τείχους προστασίας» είναι κυρίως οι ενήλικες. Επομένως, ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων. Ας το λάβουμε σοβαρά αυτό υπ’ όψιν.

Θα ήθελα να τελειώσω με ένα θέμα που αφορά την αιμοδοσία κατά την διάρκεια της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι πάντα το θέμα της προσφοράς αίματος είναι κάτι που απασχολεί.

Γενικά οι αναπνευστικοί ιοί, όπως αυτοί της γρίπης δεν μεταδίδονται με την μετάγγιση. Δεν έχει διαπιστωθεί, παγκοσμίως, ότι ο κορονοϊός μεταβιβάζεται με το αίμα.

Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα, αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας. Γενικά δεν συνιστάται από τον FDA έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορονοϊό.

Άτομα που νόσησαν με COVID ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, και αυτό είναι ενδιαφέρον, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές συστάσεις, ή μετά από 7 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Βρετανικής Εταιρείας Αιμoεπαγρύπνηση στην Βρετανία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο μας. Eν μέσω, μάλιστα, πανδημίας η προσφορά αυτή είναι πολύτιμη.»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 90.000 εμβολιασμοί και αναμένεται η μέρα πάλι να κλείσει κοντά στις 110.000.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 23,7% και περισσότερο από 1.245.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12%.

Με την ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εδώ και λίγες μέρες, από τις 5/5, του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα κάνουμε μια προσαρμογή στα δεδομένα τα οποία καταγράφουμε στο emvolio.gov.gr, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC που λάβαμε και οι οποίες είναι οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα θα καταγράφονται τρεις δείκτες. Ο πρώτος δείκτης θα είναι το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, ο δεύτερος δείκτης είναι οι εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση και ο τρίτος δείκτης είναι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, επαναλαμβάνω σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, από σήμερα θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό μας σύστημα και είτε έχουν πλήρως εμβολιαστεί, είτε έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Σε σχέση με τα ποσοστά συμμετοχής των ηλικιακών ομάδων, στην κατηγορία των 60 και άνω, το 58% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέρθει στο 73% αν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 63%. Αυτά τα ποσοστά τα πρώτα είναι με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το ποσοστό αυτό είναι στο 64% και θα ανέλθει στο 69% με τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79, αυτή είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 595 και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ραντεβού. 65. – 69 με την πρώτη δόση το 42% και με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

Η ηλικιακή ομάδα 60 – 64 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 54% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 62%

Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα που έχουμε ανοίξει πριν μία εβδομάδα περίπου, το Μ. Σάββατο, είναι η ομάδα 45 – 49, έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ως εξής: στο ιατρικό προσωπικό, στο ΕΣΥ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στους μισθωτούς των ιδιωτικών νοσοκομείων, είναι στο 88%. Το νοσηλευτικό προσωπικό για το ΕΣΥ είναι στο 63% και 62% για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και το λοιπό προσωπικό είναι στο 60% στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 63% στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για το μήνα Μάιο περιμένουμε από τη Pfizer 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson&Johnson 220.000 δόσεις και περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε μία παράδοση για ακόμη 80.000 και η εταιρεία AstraΖeneca μας έχει επιβεβαιώσει τις πρώτες παραδόσεις και αναμένουμε έτσι ώστε να φτάσουμε το ποσό που περιμένουμε, τις 450.000 το μήνα.

Σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία την επόμενη χρονιά με την εταιρεία AstraΖeneca. Αυτό δεν επηρεάζει το 2021 τη φετινή χρονιά. Αναμένουμε από την Astrazeneca 7,2 εκατομμύρια δόσεις και όλες οι δόσεις της Astrazeneca, είτε είναι πρώτες, είτε είναι δεύτερες δόσεις, οι πρώτες δόσεις έχουν κλεισμένα ραντεβού, είναι εξασφαλισμένες.

Σε σχέση με το άνοιγμα των επόμενων ηλικιακών ομάδων, αυτό θα γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και θα ανοίγουμε ανά πενταετία. Πρώτη θα ανοίξει η ηλικιακή ομάδα 40-44 έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και η ηλικιακή ομάδα 30 – 34.

Αφού δούμε πώς θα κινηθούν οι ομάδες αυτές και επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις, αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, να επιβεβαιώσουν τις παραδόσεις οι εταιρείες, είναι πιθανόν εντός του Ιουνίου να ανοίξουμε και τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από 18 και άνω, τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24.»