Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά - «28 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο πορτοκαλί» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Αυτή τη στιγμή οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Δεν υπάρχει περιοχή δηλαδή που να είναι στο κόκκινο. Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα, βρίσκονται 28 από τις 74 και δη οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων.»

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση  από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Είναι πλέον γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παρουσιάζει βελτίωση, τόσο χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και στην κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία πολιτών, κοινωνίας και Πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Η διασπορά δεν έχει ακόμα ολοκληρωτικά ελεγχθεί και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα και η καθημερινή μας αγωνία, η καθημερινή μας ανησυχία, το καθημερινό μας στοίχημα απέναντι στον ιό.

Και βέβαια, όλη αυτή η εικόνα αποτυπώνεται πλέον και στο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, που είναι διαθέσιμος από σήμερα στο covid19.gov.gr

Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης 4 επιπέδων ετοιμότητας, αντιστοιχεί σε 4 χρώματα, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ECDC, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά θα είναι σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των Επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:

• Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

• Ο 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

• Ο δείκτης θετικότητας ελέγχων,

• Η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων,

• Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων,

• Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων,

• Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους,

• Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους,

• Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης,

• Ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων, το Rt,

• Η πληρότητα του συστήματος Υγείας,

• Η ανάλυση της ιχνηλάτησης των επαφών και

• Η ανάλυση των μεταλλάξεων.

Είναι εύλογο ότι η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής αξιολόγησης των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο τέσσερις βασικοί δείκτες-στοιχεία:

• Ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους,

• Ο δείκτης θετικότητας (%),

• Η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με μία δόση, καθώς και

• Η εβδομαδιαία τάση, δηλαδή η αύξηση, η μείωση ή η σταθερότητα των κρουσμάτων.

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα, στο πορτοκαλί και στο κόκκινο προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή και σε επίπεδο Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο ετοιμότητας 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα.

Πρώτον, επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Δεύτερον, ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου: να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον SARS-CoV-2. Να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτηση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών αν χρειάζεται.

Στο επίπεδο 4, στο κόκκινο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

Η αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεσης λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Αυτή τη στιγμή οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Δεν υπάρχει περιοχή δηλαδή που να είναι στο κόκκινο.

Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα, βρίσκονται 28 από τις 74 και δη οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων.

Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Επίσης, σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου, τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή και σταθεροποίησή του.

Για αυτό και καλούμε τους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, η Επιτροπή συνεδρίαση με μόνα θέματα, θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και αποφάσισε τα ακόλουθα με ισχύ από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Πρώτον, υποχρέωση για τη διενέργεια τεστ για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους έξι ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.

Δεύτερον, η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον ανήλθε σε 10 και όχι 14 ημέρες, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.

Τρίτον, να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

Και τέταρτον, να επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά και την Επιχείρηση «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν, όμως, περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε Περιφερειακές Ενότητες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Ενώ κάτω από το μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.

Όσο, όμως, η Επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται, η τήρηση των μέτρων αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. γιατί η πανδημία, θα το πούμε ξανά, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Για αυτό και είναι ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και να τηρούμε με συνέπεια τους υγειονομικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας.

Γιατί μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την ίδια την πανδημία. Η ανάγκη για προσοχή απέναντι στον ιό παραμένει.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.