Breaking News

Γ. Οικονόμου: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Θέλω να επαναλάβω - για μια ακόμη φορά - ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο...»

Αναλυτικά η σημερινή (Πέμπτη 30/9) εισαγωγική τοποθέτηση, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Tύπου, από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

«Ελλάδα - Γαλλία 

Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική Κυβέρνηση έχει αναπτύξει, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, πολλαπλές πρωτοβουλίες, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το κύρος του, έχει κατορθώσει να αναστρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν.

Καρπός αυτή της δουλειάς, καρπός αυτής της διεθνούς πολιτικής μας είναι η Συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, την οποία υπογράψαμε με την Γαλλία. Η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε και από τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η Συμφωνία με την Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι  και  ένα  ιστορικής σημασίας βήμα τόσο για την Πατρίδα μας όσο και την Ευρώπη γενικότερα στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.

Η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή  και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη, καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε  όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μία διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι  διαπραγματεύσεις  μας με τις Η.Π.Α. για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, σε εξαιρετικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων.

Για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία»

Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού συντηρεί μια κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την Πατρίδα.

Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε και όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα, δίνουμε λύσεις που αποδίδουν. Κατορθώσαμε, σε συνεργασία με την κοινωνία  και την ιατρική κοινότητα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε σε αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα, την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής. Και θέλω να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την 3η συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι η  αναμνηστική δόση  μπορεί να γίνεται  μετά παρέλευση 6 μηνών από τη πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο- ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Για τον σεισμό στην Κρήτη

Από την πρώτη στιγμή του σεισμού στην Κρήτη η Κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές  ανακοίνωσε συνολική δέσμη μέτρων, όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Κρατικής Αρωγής ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.

Στις πληγείσες περιοχές, βρίσκεται, από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από 80 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια. Έως το τέλος της χθεσινής  ημέρας είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις. Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής.

​Καλές ειδήσεις 

Με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου έρχονται στην  επιφάνεια πολιτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες και παράγουν λύσεις για  τους πολίτες. Η Κυβέρνηση μας δεν σκέφτεται απλώς  μόνο νέα πράγματα, αλλά και τα πραγματοποιεί κιόλας.

Ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών

Από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.  Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζονται  περισσότερες από 100 πρόσθετες πλήρως στελεχωμένες περιπολίες με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής  και ιδιαίτερα από τις 12 τη νύχτα έως στις 6 το πρωί που είναι αυξημένος ο κίνδυνος της εγκληματικότητας. Για τον ίδιο λόγο 1.026 γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας που τώρα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ή είναι δόκιμοι αστυνομικοί πηγαίνουν όλοι στην δύναμη της Αττικής.

Νέες δυνατότητες από την εφαρμογή MyHealth

Μέσω της εφαρμογής MyHealth οι πολίτες μπορούν από χθες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να  έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους που φτάνει πλέον μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ μέχρι χθες  η δυνατότητα αυτή έφτανε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.  Θα μπορούν λοιπόν με αυτό τον τρόπο να έχουν άμεσα στο κινητό τους μια πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού τους.

Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια ανηλίκων και ΑμεΑ

Σήμερα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια των ανηλίκων και των ανηλίκων ΑμεΑ. Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων (3.000 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο εργασίας και παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά) να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες Αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψή τους και συνιστά βία κατά των ανηλίκων.

Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των παιδιών σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών σταθμισμένων εργαλείων. Η παρακολούθηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα, να τους συμβουλεύει και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων

Συστήνεται το Πρόγραμμα «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» που απευθύνεται σε εφήβους και εφήβους με αναπηρία, δεκαπέντε ετών και άνω, που σήμερα ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και προβλέπει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

Προβλέπει παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Προβλέπει υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διευρύνονται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς επίσης και η επιτρεπόμενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνονται ανάδοχοι.

Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας και τόπου διαβίωσής τους. Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αφενός μεν ενισχύει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, και ως απλοί πολίτες και αφετέρου διευκολύνει και τις οικογένειές τους.»