Breaking News

Κορονοϊός - Β. Παπαευαγγέλου: «Διαφορετική πορεία στη Β. Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Η επιδημία φαίνεται να διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.»

Αναλυτικά, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21/10):

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζει να παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

​Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου ανέρχεται στα 2.782 νέα κρούσματα κάθε μέρα.

​Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και το ποσοστό της θετικότητας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και ανέρχεται στο 1,35% των εργαστηριακών ελέγχων, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παραμείνει σταθερός.

​Η επιδημία φαίνεται να διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

​Διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

​Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

​Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα και με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα σήμερα.

​Στην Αττική, η πορεία της πανδημίας είναι γενικά σταθερή όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 38 έτη.

​Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας αυξήθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες κατά 30% με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημερου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και το λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει πια στο 1,6.

Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid.

Άρα, βλέπουμε αύξηση των νοσηλευόμενων και αυξανόμενη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχουν πειστεί ακόμα για την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν, ενώ ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή.

Ακούσαμε όλοι με μεγάλη προσοχή τη χθεσινή συνέντευξη του Καθηγητή κυρίου Τσιόδρα, ο οποίος μας ανέλυσε σαφή στοιχεία από τη χώρα μας που επιβεβαιώνουν τα διεθνή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμα και σήμερα μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

Στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία, όχι μόνο στους ιδιαίτερα ευάλωτους ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά και στους νεότερους συνανθρώπους μας μικρότερης ηλικίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Τις τελευταίες μέρες είδαμε να χάνονται άτομα νεότερης ηλικίας από κορονοϊό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός των νεότερων συνανθρώπων μας προστατεύει, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Δεν πρόκειται να κουραστούμε να παροτρύνουμε τους πλέον σκεπτικούς να πάνε έστω και τώρα να εμβολιαστούν. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εμβολιαστική προσπάθεια στη χώρα μας.

Και αυτό ανεξάρτητα του γεγονότος ότι πρόσφατες μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός οι πλέον διστακτικοί, ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι,οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους και πάνε να εμβολιαστούν.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ενώ εμείς, οι γιατροί, θα συνεχίσουμε να αναλύουμε τα ιατρικά δεδομένα και να παρουσιάζουμε τα αδιάσειστα αποτελέσματα των πληθυσμιακών μελετών που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο και το κυριότερο όπλο μας ενάντια στην πανδημία, παράλληλα όλοι μας, ως πολίτες, πρέπει πια να επιλέξουμε πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειες μας.

Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε τους τελευταίους 18 μήνες που ζούμε με τον ιό.

Πρόσφατα έγινε ένα βήμα μιας σχετικής απελευθέρωσης των δραστηριοτήτων των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας με στόχο την διατήρηση της κανονικότητας και την συμμετοχή σε δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης, αποκλειστικά και μόνο ανθρώπων που έχουν την ασπίδα προστασίας του εμβολιασμού και συνεπώς κινδυνεύουν λιγότερο.

Όμως, οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι αν και η προστασία του εμβολίου είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και ο εμβολιασμένος ενδέχεται να κολλήσει εφόσον εκτεθεί στον ιό.

Συνεπώς, διαφορετικά θα κινηθούν οι νέοι μας που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους ευάλωτους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και την ηλικία μας.

Ας μην παρεξηγηθούν, λοιπόν, οι νέες αυτές οδηγίες καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, ότι πετάξαμε τις μάσκες και ξενοιάσαμε.

Λέμε όχι στον εφησυχασμό. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής και να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς είτε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

Στην Επιτροπή μας αυτή την εβδομάδα, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και που πρωτίστως περιλαμβάνουν την χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχώς συζητήσεις για τις παρελάσεις της επόμενης εβδομάδας. Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όπου και αν γίνει αυτή, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική ή στην Κρήτη, σε πόλη ή σε χωριό, όλοι θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική διάταξη, αφού αφορά σε μια δραστηριότητα, σε έναν εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συγχρωτισμού.

Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση.

​Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης.

​Αλλά και να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση της 3ηςδόσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού.

​Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού με την 3η δόση για όσους διαβιούν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους, είτε εργασιακό, είτε οικογενειακό, ανεμβολίαστους συνανθρώπους ή και άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

​Ταυτόχρονα, βέβαια, προτρέπουμε μία φορά ακόμα όσους είναι ανεμβολίαστοι και δυστυχώς είναι πολλοί στη χώρα μας ακόμα, να το αποφασίσουν άμεσα.

​Κλείνοντας, να θυμίσω αυτό που είπε σε μια ειδική ημερίδα πριν λίγες μέρες ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός και κοινωνιολόγος, ο Καθηγητής Νίκολας Χρηστάκης, ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν εν πολλοίς ακόμα υπό μελέτη.

​Αλλά όσο προχωράει ο καιρός, συνειδητοποιούμε ότι αρκετοί από τους συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από τη λοίμωξη, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, λόγω επιβάρυνσης, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής τους υγείας.

​Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα,δημοσιεύτηκε μια μεγάλη ανασκόπηση στο περιοδικό JAMA, που περιέλαβε δεδομένα από 57 μελέτες με περισσότερους από 250.000 επιζήσαντες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό και έδειξε ότι ακόμα και 6 μήνες μετά τη νόσο, 1 στους 2, το 50% είχε χρόνια προβλήματα.

​Πιο συχνά ανέφεραν χρόνια κόπωση, προβλήματα με τους πνεύμονες, δυσκολία στη συγκέντρωση, άγχος, και μερική αδυναμία, καθώς και κινητικά προβλήματα.

​Είναι σαφές λοιπόν ότι η λοίμωξη από κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα. Ας λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα που προκύπτουν από μεγάλες ελληνικές, αλλά και διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες και ας πράξει ο καθένας κατά το δοκούν.

​Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, ώστε τόσο οι εμβολιασμένοι να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους τώρα που ήρθε ο χειμώνας, όσο και να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τη Βάνα Παπαευαγγέλου, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.