Breaking News

Πέθανε ο Τάσος Κουράκης (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 73 ετών,  μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2015 είχε γίνει αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. 

Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Έρση Φωτοπούλου, η οποία έγραψε στο Facebook:

«Σήμερα το πρωί ο αγαπημένος μας Τάσος Κουράκης έφυγε γι’ άλλη γη, γι’ άλλα μέρη... Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε».


Τάσος Κουράκης

Σύμφωνα με τη wikipedia, ο Τάσος Κουράκης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα. Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε σε Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολήθηκε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του, που αφορούσαν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών, ήταν οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες, που είχε δημοσιεύσει σε έγκυρα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε εκδώσει και έξι ποιητικές συλλογές. Επίσης, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα σχετικά με την πολιτική, την παιδεία, την υγεία, τη γενετική, την κλωνοποίηση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα ναρκωτικά κ.ά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003. 

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, το Στέλιο, τον Κωστή και τον Ορέστη.


Πληροφορίες από: wikipedia