Breaking News

Πλεύρης - Αναγνωστόπουλος: Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου - Η εξειδίκευση των νέων μέτρων (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νωρίτερα, το πρωί της Παρασκευής - μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης -, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σ. Αναγνωστόπουλος προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους, όπως δημοσιεύονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ:

«Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.

​Στο πλαίσιο αυτό και σε αυτή τη φιλοσοφία που είπαμε από την πρώτη στιγμή, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, προκειμένου να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και παράλληλα να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν θα στοχεύουν σε χαρακτηριστικά περιορισμού της δραστηριότητας στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά να είναι στοχευμένα, προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

​Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σε άνω του 85% των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους.

​Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μία πίεση, δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα λειτουργούν. Δηλαδή υπάρχουν πιέσεις που υπήρχαν πάντοτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα υπάρχει και η πανδημία της Covid – 19, που εντείνει ακόμα περισσότερο αυτήν την πίεση, ειδικά σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη, επομένως είναι πολύ περισσότερες και οι νοσηλείες και ειδικά οι βαριές νοσηλείες.

​Σε όλο αυτό το πλαίσιο, αναφορικώς με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επειδή έγιναν και κάποιες αναφορές, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκανε στο σύστημα μπήκανε με τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται και λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε όταν χρειαστεί, και για κάποιο διάστημα, να μπορεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και να πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η μετακίνηση του ασθενούς που βρίσκεται σε κλίνη.

Άρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία μαζί του, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές, οι οποίες βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περιστατικά του δημοσίου και να διακομίζονται.

Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη ένταση- Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία- αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 απλών κλινών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση στο 70% περίπου covid περιστατικά. Αντίστοιχα, υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε, να έχουμε αντίστοιχες κλίνες.

Λόγω της έντασης που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, υπήρξε μία συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και καταφέραμε να διασφαλίσουμε προσωπικό από ιδιώτες γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα.

Όμως, επειδή οι ανάγκες ήταν περισσότερες, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών από σήμερα, 8:00 η ώρα το πρωί, και αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει της προσέλευσης η οποία υπήρξε στο Σύστημα, να είναι κάτω των 100, γύρω στις 80.

Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της συνεργασίας που υπήρξε με τους Ιατρικούς Συλλόγους το τελευταίο διάστημα, υπήρξε προσέλευση εθελοντών γιατρών.

Και προφανέστατα, οποτεδήποτε χρειαστεί, θα επεκταθεί αυτό το μέτρο εάν κριθεί απαραίτητο.

Αναφορικώς με τους εμβολιασμούς: Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μία ένταση στους εμβολιασμούς. Τα προγραμματισμένα ραντεβού αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 900.000, εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και 420.000 για την τρίτη δόση.

Και ειδικά η τρίτη δόση, η οποία είναι πάρα πολύ απαραίτητη, ειδικά στους πληθυσμούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και ανακοινώθηκαν και χθες από τον Πρωθυπουργό, αφορούν μέτρα τα οποία είναι πλέον στοχευμένα και δεν έχουν τη λογική να κλείσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία.

- Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, υπάρχουν τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας ή όπου κρίνεται συγκεκριμένες αποστάσεις, που αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και οι λοιποί χώροι προμήθειας τροφίμων.

- Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με χώρους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και γίνονται μόνο για εμβολιασμένους ή στους ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο.

Αυτοί οι χώροι αφορούν πρωτίστως το λιανεμπόριο, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, όπου στους χώρους εργασίας περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται στους χώρους λατρείας και γενικότερα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Στους συγκεκριμένους χώρους μάλιστα, στους χώρους εργασίας, θα ακολουθηθεί και κυλιόμενο ωράριο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο σε αυτούς τους χώρους όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 07:00 μέχρι τις 09:30 και θα προσπαθήσει να είναι σε 5 τμήματα, τα οποία να καλύπτουν ισομερώς τον κόσμο. Παράλληλα θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο όπως θα αναλυθεί εκτενώς.

- Εν συνεχεία, στο τρίτο σκέλος που έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της διασκέδασης, στους κλειστούς χώρους και στο σύνολο των κλειστών χώρων, η επιλογή της Κυβέρνησης είναι ότι σε αυτούς τους χώρους πλέον η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και αναφερόμαστε πέρα από τους χώρους εστίασης, στα σινεμά, στα θέατρα, στα μουσεία, στα γυμναστήρια και σε άλλες δραστηριότητες που γίνονται σε κλειστούς χώρους. Εκεί η δυνατότητα θα είναι μόνο με το πιστοποιητικό νόσησης ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

- Επιπλέον, σε όλους τους ανήλικους, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, ή η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη και συνήθως συνοδεύονται από ενήλικες γονείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

- Στο πλαίσιο τώρα ειδικότερα της τρίτης δόσης, που έγινε μία ιδιαίτερη αναφορά εχθές από τον Πρωθυπουργό: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη, ειδικώς σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, και συνεπώς επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών. Δηλαδή μετά το εξάμηνο να υπάρχει και ο χρόνος να μπορεί να κλειστεί αναλόγως το ραντεβού.

Eπομένως, από τις 13/12, πλέον όποιος είναι άνω των 60, προκειμένου να λογίζεται και να έχει τη διαδικασία που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως περιγράφουμε, θα πρέπει να έχει κάνει και την 3η δόση. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε ως πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- γιατί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό δεν είναι απόφαση μιας μόνο χώρας, αλλά είναι μια συνολική απόφαση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό να υπολογίζει για το σκέλος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την 3η δόση.

Σε όλο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, τα μέτρα μας παραμένουν στην κατεύθυνση να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, παραμένουν στην κατεύθυνση να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως πολλοί λένε, αλλά αντιθέτως, να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν συγκεκριμένες ομάδες που κατά βάση δημιουργούν τις βαριές νοσηλείες και κινδυνεύουν να νοσηλευτούν σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας ή και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς τους συμπολίτες μας να καταλήξουν. Παράλληλα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την κοινωνία, ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα.

​Το Εθνικό Σύστημα Υγείας- επειδή γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα- με στοιχεία τα οποία σας έχω αναφέρει, παραμένει σταθερό, πιέζεται. Θα συνεχίσει να πιέζεται. Μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, ότι είναι και δύσκολες οι καταστάσεις, όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και η Κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν και στο κομμάτι της ενίσχυσης του απευθείας και στο κομμάτι της ενίσχυσής του με επικουρικό προσωπικό και στο σκέλος της κάλυψης των κενών, τα οποία δημιουργήθηκαν και στο σκέλος της συνεργασίας με τις ιδιωτικές Κλινικές που μας έχουν δώσει το σύνολο των δυνάμεων, το οποίο έχουμε ζητήσει, σε κλίνες ΜΕΘ, αλλά και σε απλές κλίνες, καθώς επίσης και με τη συνεργασία των ιδιωτών ιατρών, θα μπορέσει να ανταποκριθεί.»

Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες γνωρίζετε, όπως έχει ήδη γίνει σαφές σε όλους τους τόνους από την Κυβέρνηση, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην αγορά και στις δραστηριότητες μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, έχουν ως μοναδικό σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Της υγείας του καθενός από εμάς, των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά και των συνανθρώπων μας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

​Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας, να επηρεάσουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τις ζωές μας, αλλά και την ελευθερία κίνησης των καταναλωτών.

​Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια από τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, μερικά από τα οποία ισχύουν και σήμερα, οπότε η τροποποίηση δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους από αυτούς τους χώρους.

​- Ήδη στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι εντός των τελευταίων 6 μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid-19 ενήλικες συμπολίτες μας.

- Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν επίσης και οι ενήλικοι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα.

- Στα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια, στα γήπεδα, δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid ενήλικοι συμπολίτες μας.

- Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής παρουσίας στους προαναφερθέντες χώρους, προκειμένου για την προστασία πρωτίστως της δικής τους υγείας.

- Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στα κομμωτήρια, τους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και τους συναφείς χώρους δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο.

Στο συγκεκριμένο κανόνα, άρα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση εδώ, δεν εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων, όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

- Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.

- Τα παιδιά από 4 έως 17 ετών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους αυτούς τους προαναφερθέντες χώρους μόνο με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test, 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

- Επίσης, πολύ σημαντικό μέτρο που ξεκινάει από τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που εξυπηρετούν κυρίως τα αστικά κέντρα και σε συνάρτηση με το κυλιόμενο ωράριο που θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζομένων πολιτών, που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

- Επίσης, στους χώρους που η πρόσβαση των καταναλωτών είναι ελεγχόμενη μέσω των μέτρων ανάσχεσης διασποράς της νόσου, θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

​Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι καταναλωτές είναι υψηλά, ακριβώς επειδή το διακύβευμα της προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας είναι ακόμα υψηλότερο.

​Ο έλεγχος των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί είναι στην ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

​Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο για εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, υποχρεούνται να ελέγχουν: το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού των πελατών τους και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, δηλαδή ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει, που να έχει και τη φωτογραφία του φέροντος, προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι ο φέρων το πιστοποιητικό είναι και αυτός που νόμιμα το φέρει. Είναι δηλαδή το πρόσωπο πραγματικά στο οποίο έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό.

​Ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη, το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από αυτόν μέσω της ειδικής εφαρμογής “covidfree.gr”.

​Ειδικά, όμως, για τις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί μπορεί να γίνει ο έλεγχος χωρίς την εφαρμογή “covidfree.gr” διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να το αναγνώσει, αλλά ταυτόχρονα με έγγραφο ταυτοπροσωπίας και συνήθως το διαβατήριο του φέροντος το πιστοποιητικό.

​Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω, κλείνοντας, ότι πιο σημαντική από κάθε έλεγχο και κάθε μέτρο περιορισμού της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στη χώρα μας, στους συνανθρώπους μας, στους αγαπημένους μας και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε, να εμβολιαστούμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, προκειμένου να κερδίσουμε την ελευθερία μας.»

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο Διοικητής της ΕΑΔ  Α.Μπίνης.