Breaking News

Β. Παπαευαγγέλου: «Σημαντική η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (9/12), η 
Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε για την 3η δόση του εμβολίου:

«Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της 3ης δόσης σε κάποιες περιφέρειες της χώρας είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-70 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκα στο παράδειγμα της περιφέρειας Τρικάλων, ενώ παρόμοια εικόνα βλέπουμε σε άλλες περιοχές, όπως είναι τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα, όπου παρά τη σταθεροποίηση της πανδημίας παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-65 ετών, αφού μόλις το 50% αυτών έχουν λάβει την 3η δόση.

Σημαντικό, λοιπόν, είναι όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50-60 ετών να προσέλθουν άμεσα για τη 3η δόση. Σήμερα, με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια ενόψει των Χριστουγέννων και με τον υπαρκτό κίνδυνο της επικράτησης της παραλλαγής ««Όμικρον»», η ανάγκη άμεσης χορήγησης της 3ης δόσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης είναι ασφαλής όχι μόνο από τα βιβλιογραφικά δεδομένα, αλλά και σύμφωνα με την ενημέρωση μας από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμβαμα από πολίτη που έλαβε την 3η δόση.

Χθες δημοσιεύτηκαν δυο νέες μελέτες από το Ισραήλ που εξέτασαν το όφελος της 3ης δόσης. Η πρώτη έδειξε ότι η χορήγησή της σε άτομα >50 ετών μείωσε τη πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12-17 φορές τη πιθανότητα μόλυνσης. Αποδεικνύει, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της 3ης δόσης όχι μόνο για την ατομική προστασία των ατόμων μεγάλης ηλικίας, αλλά και για τη μείωση της διασποράς στη κοινότητα. Συνεπώς, υποστηρίζει τη πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της 3ης δόσης στους 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες >18 ετών.»

Στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών:

«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από την Τετάρτη 15/12. Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη, η Διευθύντρια του CDC Dr. Walensky, όταν ρωτήθηκε για την ασφάλεια του εμβολιασμού των παιδιών, τώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι δεύτερες δόσεις, απάντησε ότι δεν έχει προκύψει κάποια ανησυχία και ότι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στο Ισραήλ. Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, όπως είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα.

Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών. Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση, στην οποία συμμετείχε και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.