Breaking News

Πλεύρης: «Το μαγαζί που θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα θα το μετανιώσει οικτρά» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Από τις 24/12 έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί. Και ξεκαθαρίζω κάτι: Το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. Το λέω τόσο απλά.»

Δείτε σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Νίκο Στραβελάκη, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Ανησυχεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον»

Στην Ελλάδα χτυπηθήκαμε πάρα πολύ έντονα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο από το 4ο κύμα και τη «Δέλτα». Τώρα είμαστε σε αποκλιμάκωση, ενώ την υπολογίζαμε στα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της «Όμικρον», η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε οι Υπουργοί Υγείας, έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ενώ δεν έχουμε ακόμα ακριβή στοιχεία ως προς τη νοσηρότητα και αυτό μας κάνει να ανησυχούμε. Διότι υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις ως προς τη νοσηρότητα, αλλά τα στοιχεία ακόμα δεν είναι επαρκή και όπως καταλαβαίνετε αν η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και αν μιλάμε για μικρότερη νοσηρότητα, είναι θέμα.

Οι τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η 3η δόση του εμβολίου παρέχει πολύ μεγάλη προστασία έναντι της «Όμικρον».

Ανοίξαμε, λοιπόν, από νωρίς την 3η δόση και οι εμβολιασμοί πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, καλύτερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να είμαστε οχυρωμένοι.

Καμία σκέψη για περιορισμούς τύπου «lockdown». Θα θέλαμε να έχουμε πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Το λέω επειδή ακούω διάφορα σενάρια. Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown.

Επομένως, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε με το πρότυπο το οποίο λειτουργούσαμε, δηλαδή με κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους.

Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα. Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing.

Οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας - και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους - είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε.

Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα.

Είμαστε σε διαφορετική φάση της πανδημίας από άλλες χώρες που λαμβάνουν πιο αυστηρά μέτρα

Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της. Αυτή τη στιγμή κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε φάση ανόδου του τετάρτου κύματος της «Δέλτα» και παράλληλα έχουν και κρούσματα της «Όμικρον». Άρα, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι πάρα πολύ έντονο σε αυτές τις χώρες. Ενδεχομένως και εμείς, αν ήμασταν σε μία τέτοια κατάσταση, θα κοιτούσαμε διαφορετικά μοντέλα. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε εικόνα αποκλιμάκωσης από το τέταρτο κύμα, περιμένοντας την επέλευση του πέμπτου κύματος που θα συνδυάζεται και με την «Όμικρον».

Πηγαίνουν πολύ καλά οι εμβολιασμοί. Λειτούργησαν τα μέτρα για τους άνω των 60 ετών

Η απόφασή μας να ανοίξουμε από το τρίμηνο την τρίτη δόση ήταν πάρα πολύ σημαντική. Αυτή τη στιγμή άνω του 70% των δικαιούχων της τρίτης δόσης, είτε έχουν κλείσει ραντεβού, είτε ήδη την έχουν κάνει.

Τα μέτρα υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 λειτούργησαν. Και να σας πω δύο στοιχεία που είναι σημαντικά. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στους 60+, το 90% που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ για την πρώτη δόση ήταν 580.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120.000. Οι 20.000 έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Σαρωτικοί και αυστηροί οι έλεγχοι την εβδομάδα των εορτών

Από τις 24/12 έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Και ξεκαθαρίζω κάτι: Το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. Το λέω τόσο απλά.»