Breaking News

Ουκρανία: Φωτιά σε διυλιστήριο και έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου - Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο - Θλίψη για τους νεκρούς ομογενείς (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Εφιαλτική ήταν η νύχτα (Σάββατο προς Κυριακή) που πέρασε η Ουκρανία, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρις τις 8 το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο. - 
Στη δημοσιότητα ήρθαν οι πρώτες εικόνες από τη ρωσική εισβολή στο Χάρκοβο. - Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού. - 10 Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσε το Σάββατο το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, νωρίς το πρωί της Κυριακής αξιωματούχοι στην Ουκρανία δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου (Βασιλκίβ, κοντά στο Κίεβο) και φυσικού αερίου (Χάρκοβο), προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις.

Οι ρωσικοί πύραυλοι βρήκαν το σημάδι τους, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος που πυρπόλησε ένα διυλιστήριο στο Βασιλκίβ, νοτιοδυτικά του Κιέβου, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος του Βασιλκίβ, Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.


Υπήρξαν, επίσης, αναφορές για σφοδρές μάχες κοντά στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, όπου ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με ουκρανική κρατική υπηρεσία.


Στη δημοσιότητα ήρθαν το πρωί της Κυριακής οι πρώτες εικόνες από την κατάληψη στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Στα πλάνα φαίνονται τα ρωσικά άρματα μάχης.


Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρατούν τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν προς την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Κίεβο ανέφεραν στο Reuters σποραδικές εκρήξεις και πυροβολισμούς στην πόλη το βράδυ του Σαββάτου, αλλά δεν ήταν σαφές από πού προερχόταν.


Αυτονομιστές, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, δήλωσαν ότι ένας ουκρανικός πύραυλος ανατίναξε ένα διυλιστήριο στην πόλη Ρόβενκυ.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη, αγνοώντας εβδομάδες προειδοποιήσεων της Δύσης και λέγοντας ότι οι «νεοναζί» που κυβερνούν την Ουκρανία απείλησαν την ασφάλεια της Ρωσίας, μια κατηγορία που το Κίεβο και οι δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι είναι μια αβάσιμη προπαγάνδα.

Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας προβάλλουν «πολύ αποφασιστική αντίσταση» στην αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια προέλαση της Ρωσίας, η οποία έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να τραπούν σε φυγή προς τα δυτικά.


Την ίδια ώρα, οι δυτικοί σύμμαχοι ετοίμαζαν νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού βασικών ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν περιορισμούς στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να περιορίσουν την ικανότητά της να υποστηρίξει το ρούβλι και να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε ότι περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν

Δυτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία υπέστη περισσότερες απώλειες από τις αναμενόμενες.

Η Ρωσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να επαληθευτούν.

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί σκοτώθηκαν - ανάμεσά τους τρία παιδιά - και 1.115 τραυματίστηκαν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

10 Έλληνες ομογενείς σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε 3 ανακοινώσεις, οι οποίες ανέφεραν:

• Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

• Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

• Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών.




Με πληροφορίες από: Reuters