Breaking News

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Γ. Αυτιά: Η πανδημία, το άνοιγμα της Αγοράς και η οπαδική βία - «Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια τόνισε - μεταξύ άλλων - σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

Για τη μείωση των φόρων

Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι’ αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά - με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά - όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% - για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση - η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.

Κανένα από αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε εφαρμόσει και για τα οποία έχουμε εξαγγείλει ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα πάρουμε πίσω.

Για την πανδημία

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, αλλά είμαστε σε ένα καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων. Έχουμε αρκετούς θανάτους δυστυχώς.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους, οι οποίοι αναφέρονται, είναι θάνατοι ασθενών οι οποίοι πεθαίνουν ενδεχομένως από άλλες αιτίες, «με Covid», όχι «από Covid». Προσέξτε αυτή τη διάκριση γιατί εμείς ήμασταν πάντα οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη στο πώς καταγράφαμε τους θανάτους και αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει, αυτή είναι η καταγραφή των θανάτων, έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν το κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως με τον ίδιο τρόπο.

Αξίζει να τονιστεί αυτό γιατί οι συγκρίσεις μερικές φορές δεν είναι απολύτως δικαιολογημένες. Έχουμε φτάσει στο 84% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε 300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έκαναν τις δύο δόσεις αλλά δεν έχουν κάνει την τρίτη, τους ζητώ να πάνε να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη χάσει τα προνόμια του πιστοποιητικού. Το έκαναν από αμέλεια κατά πάσα πιθανότητα, ότι δεν πήγαν να εμβολιαστούν.

Και θα εξακολουθώ να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Τώρα έχουμε και ένα καινούριο εμβόλιο με άλλη τεχνολογία το οποίο θα θέσουμε στη διάθεση των πολιτών, για όσους μπορεί να έχουν - αδικαιολόγητο τελείως, κατά την άποψή μου - κάποιο φόβο για τα υφιστάμενα εμβόλια. Αλλά και σήμερα που μιλάμε, κ. Αυτιά, οι συμπολίτες μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους είναι ηλικιωμένοι, κατά κανόνα ανεμβολίαστοι.

Για το άνοιγμα της Αγοράς

Θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα της αγοράς, από το καλό στο καλύτερο. Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών.

Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες.

Και είμαι βέβαιος ότι φέτος θα είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί και ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα, θα έχουμε πολύ περισσότερους επισκέπτες από ό,τι είχαμε πέρυσι, όπου και πέρυσι ξεπεράσαμε κατά πολύ και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας.

Για την οπαδική βία

Θα σας πω ότι ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα, όπως και όλοι οι Έλληνες από αυτό το οποίο έγινε στην Θεσσαλονίκη. Εάν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ.

Θα σας πω πώς. Κατ’ αρχάς βλέπετε ότι μιλάμε λίγο και πιστεύω ότι κάνουμε αρκετά. Ήδη το γεγονός ότι η Αστυνομία συνέλαβε και τους 11 φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, καθώς φαίνεται με «δεμένες» δικογραφίες, είναι μια πρώτη επιτυχία. Αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες από τα συναρμόδια Υπουργεία, θα αυστηροποιήσουμε κι άλλο, κι έχουμε δυνατότητες, το νομικό πλαίσιο για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πολύ εύκολες αναστολές στις ποινές οι οποίες δίνονται, αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή να είναι έξω και να κάνει τα ίδια. Αλλά αυτό αφορά ένα κομμάτι της αθλητικής βίας.

Θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έχει αυστηροποιηθεί, αλλά πάρα πολλές λέσχες - το είδαμε - φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει.

Θα κάνουμε παρεμβάσεις όπως, παραδείγματος χάρη, το θεωρώ απολύτως λογικό στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο. Μόνο με διαρκείας, να ξέρουμε ποιος είναι.

Τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν, το ερώτημα είναι κατά πόσο όλα αυτά τα οποία λέμε τηρούνται. Και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, δε θέλω να προεξοφλήσω...

Οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο ότι με αυτά τα οποία συμβαίνουν και μέσα από αυτόν τον, τολμώ να πω, συγνώμη για την έκφραση, βλακώδη ανταγωνισμό που υπάρχει μερικές φορές και σε επίπεδο Διοικήσεων, πριονίζουμε τελικά το κλαδί του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά. Απαξιώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα παιδιά θα στρέφονται σε άλλα αθλήματα και βέβαια όταν απαξιώνεται το προϊόν, απαξιώνονται και τα έσοδα. Λοιπόν, έχουν γίνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

Και βέβαια, όπως βλέπετε, η Αστυνομία πια παρεμβαίνει σε πολλές λέσχες, έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο για τους συλλόγους και τις λέσχες που λειτουργούν νόμιμα. Υπάρχει νομικό πλαίσιο, θα το εφαρμόσουμε.

Μίλησα με τους γονείς του παιδιού, σέβομαι τον πόνο αλλά και το θάρρος ψυχής που έδειξαν οι γονείς του Άλκη, λέγοντας ότι μέσα σε αυτή την τραγωδία ας είναι αυτό μία ευκαιρία να κάνουμε επιτέλους αυτό που περιμένει όλη η ελληνική κοινωνία. Και αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι. Λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι, το 90% των ανθρώπων. Εγώ θέλω η εικόνα του γηπέδου να είναι η εικόνα που βλέπω στο εξωτερικό.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία. Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ.

Τα Rafale είναι μια κίνηση την οποία κάναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μία σύνθετη αγορά μέσα σε 18 μήνες. Τα πρώτα Rafale έχουν ήδη προσγειωθεί. Ήδη οι χειριστές μας εξοικειώνονται με το αεροσκάφος.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη.