Breaking News

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Καμία άρση μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Πέμπτης (31/3) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε, μεταξύ άλλων: «Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας, συμφωνήσαμε με την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να μη γίνει άρση κανενός μέτρου μέχρι το τέλος του Απριλίου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινότητα. Η πανδημία είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αν και μάθαμε να συνυπάρχουμε μαζί του, μάθαμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε, να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας σε σημαντικό βαθμό. Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ξεχάσουμε τον Covid. Απλά σήμερα προχωράμε σε μία φάση όπου οι παραλλαγές του ιού προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και συνεπώς ο καθένας από εμάς μπορεί να επιλέγει τις δραστηριότητές του. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «Όμικρον» μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Κάνω, λοιπόν, έκκληση ξανά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμα περισσότερο. Είναι απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και κυρίως η ορθή χρήση της μάσκας».

Και πρόσθεσε αργότερα: «Ως προς το θέμα για την 4η δόση. Ξέρετε ότι έχουμε ξεκινήσει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να το συζητάμε. Να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της 3ης δόσης σίγουρα υπερτερεί κατά πολύ από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις, ο βασικός εμβολιασμός. Άρα δεν υπάρχει λόγος τόσης μεγάλης αγωνίας για το γενικό πληθυσμό. Προφανώς, κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα ή κάποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Είμαστε σε φάση που μελετάμε τόσο τα επιδημιολογικά όσο και τα κλινικά δεδομένα από τη χώρα μας και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Βλέπετε η Ισπανία είπε όχι, η Γαλλία, η Γερμανία έχει προχωρήσει στη χορήγηση. Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή «ζυμώνεται» σε όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι θα περιμένουμε λιγάκι και θα συμπορευτούμε και με τις υπόλοιπες χώρες. Όσον αφορά το εμβόλιο το φθινόπωρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε».

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση.