Breaking News

ΕΡΤ3 - «Back to Chernobyl»: Επιστροφή στο μεγαλύτερο τεχνολογικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ΕΡΤ3 θα προβάλλει την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, το ωριαίο ιστορικό ντοκιμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Roman Shumunov «Επιστροφή στο Τσερνόμπιλ - Back to Chernobyl».

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο Pripyat, την πόλη-φάντασμα της βόρειας Ουκρανίας που εγκαταλείφθηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στις 26 Απριλίου του 1986. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ συναντούν εκεί ορισμένους από τους επιζώντες, που επέστρεψαν για λίγο στον τόπο της καταστροφής για να μοιραστούν ιστορίες και εμπειρίες.

Ένας ανώτερος μηχανικός που ήταν στην ομάδα κατασκευής του αντιδραστήρα, ένας μαιευτήρας νοσοκομείου, ένα κoρίτσι 11 ετών που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Pripyat, ένας πυροσβέστης στον πυρηνικό σταθμό νούμερο 4 και ένας αξιωματικός υπεύθυνος για την απομάκρυνση ραδιενεργών αποβλήτων από την οροφή του αντιδραστήρα, είναι ορισμένα από τα άτομα που ακολουθεί η κάμερα. 

Δίπλα στα κατεστραμμένα σπίτια, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους και βουτούν βαθιά στα τραύματά τους, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη και ποιος ήταν ο δικός τους ρόλος. Είναι όλοι τους καθημερινοί άνθρωποι που στάθηκαν ηρωικά στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό.


Σκηνοθεσία: Roman Shumunov