Breaking News

Γιάννης Οικονόμου: «Είμαστε πολύ κοντά να ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα την επόμενη εβδομάδα» (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες των ανατιμήσεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συγκυρία εκρηκτική, που  όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή η πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε στην οικονομία και μετά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε τα πράγματα περισσότερο. Ο Απρίλης είναι ένας μήνας, που η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε το διπλασιασμό στη στήριξη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, στην πολιτική για τα καύσιμα, και στην ενίσχυση στους πιο ευάλωτους οικονομικά, τα 200 ευρώ, που θα δοθούν  λίγο πριν το Πάσχα, για την ανακούφιση από τις ανατιμήσεις ώστε να δώσουν μία διέξοδο, για ν’ ανταποκριθεί ο κόσμος σε ανάγκες, που τις γιορτινές μέρες είναι πιο έντονες. Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποποίηση της πλατφόρμας για τα καύσιμα, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συνδιαμορφώσει μια στρατηγική και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έχει πάρει οδηγία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε τέλος Μαΐου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, για μια σημαντική στήριξη των ευρωπαίων πολιτών, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του  το πρόβλημα. Παράλληλα, επειδή οι δυσκολίες των πολιτών είναι μεγάλες, επειδή οι δυσκολίες εντείνονται, η χώρα επεξεργάζεται και το δικό της σχέδιο, για να έρθει να προσθέσει στη στήριξη που έχουμε δώσει μέχρι τώρα.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα από το Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνω την ανάγκη και την αγωνία του κόσμου, να νοιώθει συνεχώς το Κράτος δίπλα του.  Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα είμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, όσων πλήττονται ιδιαίτερα. Παράλληλα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους, για να μην αποκτήσει η ακρίβεια μόνιμα χαρακτηριστικά, σε όλο το εύρος της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, όταν αυτή μετρηθεί σωστά και συγκεκριμενοποιηθεί, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν  δεξιά και αριστερά φήμες, για μέτρα όταν αυτά δεν έχουν μετρηθεί, δεν έχουν αποφασιστεί, δεν έχουν μπει στο τραπέζι, για να ζυγιστεί η αποτελεσματικότητά τους και η αντοχή της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας.

Η στήριξη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα είναι μια αποφασιστική παρέμβαση εκεί που κυρίως είναι το πρόβλημα, στη ρίζα των ανατιμήσεων. Όταν αυτή συγκεκριμενοποιηθεί και έχουμε κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να πούμε στον κόσμο, θα το πούμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, όπως έχουμε κάνει και τώρα, για όσα μέτρα εφαρμόζονται. Είμαστε στο μήνα εφαρμογής μέτρων που ανακοινώσαμε τον Μάρτιο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε να εξαντλούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν και να δημιουργούμε νέες δυνατότητες, είτε αυτό αφορά στην εθνική μας στρατηγική, είτε αφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική, για να σταθούμε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία προφανώς δοκιμάζεται. Έχουμε πόλεμο, δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των ευρωπαϊκών λαών, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχει πολίτης και κοινωνία που να μη δοκιμάζεται, δεν υπάρχουν κατηγορίες εισοδηματικές που να μην έχουν προβλήματα. Όλη αυτή η κατάσταση  βρήκε την ελληνική κοινωνία, προφανώς, με τις αντοχές της -λόγω και της κρίσης των μνημονίων, λόγω και της κρίσης της πανδημίας- τις οικονομικές και τις ψυχολογικές, μειωμένες. Την βρήκε, όμως, και με την εφαρμογή μιας πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια που, άμεσα ή έμμεσα, βοήθησε έτσι ώστε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών να έχει ενισχυθεί. Πληρώνουμε λιγότερους και μικρότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε μόνιμες μειώσεις φόρων. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα βάλει ούτε ένα καινούργιο ευρώ φόρων, σε αντίθεση με το παρελθόν. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε, μόλις τελειώσει κρίση ή βρεθεί μια καινούργια  ισορροπία, μετά από αυτό που έχει προκύψει στον κόσμο, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να έχουμε τις προϋποθέσεις να πάμε δυναμικά μπροστά. Η πολική που εφαρμόζουμε, έχει ως χαρακτηριστικά τη σύνεση και τη σωφροσύνη, έτσι ώστε, να μην τινάξουμε τα δημοσιονομικά στον αέρα.

Η στρατηγική μας είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Λαμβάνουμε απολύτως υπόψη μας ότι έχουμε μια κρίση μπροστά μας, που ο ορίζοντας της δεν φαίνεται. Έχουμε αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας. Οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες, να σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα.  Ο κόσμος θέλει στήριξη. Μια υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε αυτή την πραγματικότητα, ούτε την ανάγκη η οικονομία να μην τιναχθεί στον αέρα και να μην ξαναζήσουμε περιπέτειες άλλες».