Breaking News

Πλεύρης: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους άνω των 60 αν εμβολιαστούν» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος χθες έκανε ανακοινώσεις σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας... Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1:

«Θα παραμείνει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε ΜΜΜ και σε χώρους εργασίας και υγείας - Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

• Από την 1η Μαΐου αναστέλλεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους και του rapid test για τους ανεμβολίαστους. Όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

• Η πληρότητα επιστρέφει στο 100% και καταργούνται και οι μετρικές αποστάσεις που υπήρχαν λόγω της πανδημίας.

• Για τους ανεμβολίαστους παραμένει η υποχρέωση να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, προκειμένου να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, οπότε εκεί θα υπάρχει μια παρακολούθηση των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν περισσότερο αν νοσήσουν.

• Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, όπως ισχύει σήμερα, μέχρι τις 31 Μαΐου. Από την 1η Ιουνίου θα γίνει άρση του μέτρου, όμως σε συγκεκριμένους χώρους θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική, όπως στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

• Ωστόσο, επειδή η μάσκα και προστατεύει ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, αλλά και αποτελεί έναν πολύ ήπιο περιορισμός για τον πολίτη, θα είναι ένα μέτρο το οποίο κατά βάση θα μας συνοδεύει συνολικά.

• Η αναστολή των περιοριστικών μέτρων δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο θα έπρεπε να το αναγγείλουμε Μάρτιο-Απρίλιο του 2023, όταν δηλαδή θα γίνουν εκλογές.

• Ακόμα και οι χώρες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι χαλαρώνουν τα μέτρα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλονται τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο του καλοκαιριού. Ενδεχομένως να έχουμε επιθετική επάνοδο της πανδημίας το φθινόπωρο.

• Η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ, δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 600 κλίνες ΜΕΘ μόνο για Covid περιστατικά και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 350. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση αλλά ελεγχόμενη.

• Τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών δείχνουν μία συνεχή πτώση. Αυτό συνδέεται και με τον καιρό αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και νόσησης. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 85% των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει- όχι μόνο σε μας, αλλά συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες- τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται αλλά και επιφυλακή. Γι’ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας.

Σύμφωνη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Η άρση των μέτρων έχει συζητηθεί σε 3-4 συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, αλλά από εκεί και πέρα ως προς επιμέρους θέματα υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, για το συνολικό πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ακριβώς επειδή στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ήταν σύμφωνη η Επιτροπή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους 60+

Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά οφείλω να μεταφέρω ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Αν πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά απλώς τώρα είμαστε σε συζήτηση.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας.

• Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας μέχρι τις 31/12. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης, γιατί η πανδημία υπάρχει και για αυτό τα μέτρα αναστέλλονται και δεν καταργούνται. Επίσης, στηρίζουμε πάρα πολύ την απόφασή μας και στο ότι όποιος υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του.

• Κανένας δεν είναι εκδικητικός, όμως, η θέση είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είσαι εμβολιασμένος.

• Αν αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα της πανδημίας προς το θετικό, τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ. Όμως, δεν έχουμε τέτοια εικόνα.

Ο αριθμός των νεκρών σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφαρμόζουμε το αυστηρότερο μοντέλο καταγραφής θανάτων.

• Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, η Ελλάδα έχει επιλέξει να έχει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων, το οποίο είναι πιο αυστηρό από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με Covid, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφεται ως θάνατος Covid.

• Υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης: Ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους. Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120».