Breaking News

Η σημασία της οξιάς στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής - Γιατί τα «νεκρά δέντρα» είναι σημαντικά στα δάση (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα αρχαία δάση οξιάς της Ευρώπης είναι ένας από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους που έχουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι που τα απειλούν.

Όπως μετέδωσε το Euronews, το Εθνικό Πάρκο Πακλένιτσα της Κροατίας φιλοξενεί ένα από τα πιο αρχαία δάση οξιάς στην Ευρώπη. Το Πάρκο προστατεύεται από την UNESCO, οπότε απαγορεύεται η κοπή δέντρων.

Αρχέγονα δάση όπως αυτό είναι πραγματικά παράδεισος για τη βιοποικιλότητα. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Όμως, οι αιώνες μαζικής αποψίλωσης των δασών σε όλη την Ευρώπη, έχουν αφήσει σήμερα, πίσω τους, ελάχιστες τέτοιες περιοχές. 

Ο Ζλάτκο Μαράσοβιτς, ένας από τους δασοφύλακες του πάρκου, δήλωσε: «Στα νεκρά δέντρα ζουν πολλά είδη εντόμων. Αποτελούν, επίσης, τροφή για πολλά πουλιά που ζουν σ' αυτό το δάσος. Και γι' αυτό τα νεκρά δέντρα είναι πολύ σημαντικά σε δάση σαν αυτό».

Το πρότζεκτ «Beech Power» (Η Δύναμη της Οξιάς) έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των τελευταίων δασών οξιάς στην Ευρώπη. Βοηθά εθνικά πάρκα σε πέντε χώρες της Ε.Ε. να ανταλλάσσουν γνώσεις και πληροφορίες και να εφαρμόζουν πρότυπα ποιότητας.

Δείτε αναλυτικότερα στο βίντεο από την εκπομπή «Smart Regions» του Euronews.