Breaking News

Πλεύρης: «Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης στον προσωπικό γιατρό» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Δείτε σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Με νέα ματιά», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης στον προσωπικό ιατρό

• Αυτό λοιπόν το οποίο κάνουμε τώρα, είναι μία μεταρρύθμιση που αφορά τον προσωπικό γιατρό. Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, ο λεγόμενος οικογενειακός γιατρός που δυστυχώς απέτυχε, διότι ήταν κλειστό σύστημα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην το εμπιστευτούν και να έχουν εγγραφεί περίπου μόνο 1 εκατομμύριο πολίτες.

• Τώρα εμείς πάμε στους πολίτες και τους λέμε, σας δίνουμε περισσότερες παροχές από αυτές που έχετε και σας δίνουμε δωρεάν έναν γιατρό. Δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης σε αυτό το σύστημα.

• Οι γιατροί θα πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενείς που εγγράφουν. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και θα υπάρχουν και επιπλέον παροχές, δηλαδή κατ’ οίκον νοσηλείας και κατ’ οίκον περίθαλψης.

• Το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα και για ενήλικους και για ανήλικους. Θα ξεκινήσουμε όμως την εγγραφή από τους ενήλικους. Ο στόχος μας είναι να έχουν βγει υπουργικές αποφάσεις και να έχουν γίνει συμβάσεις μέχρι τέλη Ιουνίου και να υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής στο επόμενο εξάμηνο που θα γίνει η εγγραφή του κόσμου στους προσωπικούς γιατρούς ώστε να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του από το τέλος του έτους. Δηλαδή καταληκτική ημερομηνία έχουμε βάλει την 1/1, να έχει γίνει εγγραφή 1/1/23.

• Σήμερα όταν κάποιος έχει κάτι ή έχει έναν γνωστό και τον παίρνει τηλέφωνο γιατρό που μπορεί να είναι άσχετης ειδικότητας ή πηγαίνει στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας. Τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε να έχει ο κάθε πολίτης ένα τηλέφωνο και να πάρει το γιατρό. Είτε είναι για τα χρόνια νοσήματά του, για τα φάρμακά του, για την επίσκεψή του ή αν αισθανθεί κάτι και θέλει κάποιον να τον συμβουλεύσει.

• Η ιδιαιτερότητα αυτού του συστήματος είναι ότι μπαίνουν όλοι οι γιατροί που υπάρχουν. Μπαίνουν οι γιατροί των κέντρων υγείας που πέρα από το μισθό τους και στα ΤΟΜΥ θα παίρνουν επιπλέον χρήματα για τους ασθενείς που γράφουν. Άρα δίνουμε ένα κίνητρο στο γιατρό του δημοσίου που είναι αυτός που έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τον κόσμο που πηγαίνει, να τους εγγράφει και ως ασθενείς και να πληρώνεται για αυτό.

• Θέλουμε ο γιατρός να ενημερώνει τον φάκελο του ασθενή, άρα να έχουμε μία επιδημιολογική εικόνα του ασθενή update και παράλληλα και πολύ σημαντικό, να κατευθύνει τον ασθενή.

• Ξέρετε για να τον κατευθύνει στην πρόληψη. Έχουμε 270 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός και μέσα από τον προσωπικό γιατρό θέλουμε να περάσουν αυτά τα προγράμματα, γιατί είναι πολύ σημαντικό ακόμα και κάτι αρνητικό να υπάρχει στην υγεία του ανθρώπου, να το μάθουμε νωρίς.

Μέσα στις επόμενες μέρες βγαίνει η προκήρυξη για 4000 προσλήψεις και ακολουθεί άλλη μια για άλλες 2000 προσλήψεις

Μέσα στις επόμενες μέρες βγαίνει η προκήρυξη για 4000 προσλήψεις και ακολουθεί άλλη μια για άλλες 2000 προσλήψεις. 4000 για νοσηλευτικό, 910 λοιπό προσωπικό θα είναι και 700 για γιατρούς. Είναι συνολικά.

• Ανοίγουμε τις δυνατότητες συνεργασίας των δομών, των δημοσίων δομών απευθείας με ιδιωτικές δομές όπου τότε ο πολίτης δεν θα πληρώνει. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν θα είναι το μοντέλο του ΕΟΠΥΥ που πάει ο πολίτης και έχει συμμετοχή αλλά απευθείας είμαστε στη Ρόδο λόγου χάρη σε ένα σημείο και έχουμε κάνει προκήρυξη, ο γιατρός δεν έχει πάει, δεν υπάρχει προθυμία, θα μπορούμε εκεί πέρα αν υπάρχει μια διαγνωστική εξέταση που πρέπει να γίνει να συμβληθεί απευθείας στο δημόσιο νοσοκομείο με μια ιδιωτική δομή να πάει εκεί ο πολίτης χωρίς να πληρώσει ή να συμβληθεί με έναν γιατρό και να καλύπτει part time με υπηρεσίες που χρειάζεται το ΕΣΥ.

• Κατηγορούμαι ότι πάω να ιδιωτικοποιήσω την υγεία αλλά με συγχωρείτε εγώ μιλάω ξεκάθαρα και για να το καταλάβουν οι πολίτες πρέπει να τα λέμε αυτά απλά, τι προτιμούμε.Όταν υπάρχει ένα κενό να μην καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα; Να καλυφθεί.

Τα χειρουργεία μένουν στο ΕΣΥ, δεν εμπλέκεται καθόλου ο ιδιωτικός τομέας με τα χειρουργεία

• Είναι ένας νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί από το 2021 από τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εφαρμόστηκε μόνο στα απογευματινά ιατρεία.

• Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς, σήμερα υπάρχει αυτό, να κάνουν απογευματινά ιατρεία εντός του ΕΣΥ που υπάρχει και συμμετοχή του ασθενούς.

• Αυτό λοιπόν που υπάρχει στο ιατρείο το απογευματινό το κάνουμε και στα χειρουργεία. Δηλαδή τις ώρες που δεν λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες δίνουμε τη δυνατότητα να μπορούν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία στα οποία συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ αλλά συμμετέχει και ο ασθενής, υπάρχει συμμετοχή του ασθενούς, είναι χειρουργεία εκτός της λίστας άρα δεν επηρεάζεται η λίστα που υπάρχει η πρωινή. Και δίνουμε μια εναλλακτική στον πολίτη ο οποίος πια θα πληρώσει με συμμετοχή και ο ίδιος τον γιατρό, αυτή είναι η συμμετοχή του.

• Πληρώνεται ο γιατρός από τον ασθενή. Αν έχει ασφάλεια ο ασθενής τον πληρώνει η ασφάλεια.

• Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το νοσήλιο, όπως καλύπτει και στις ιδιωτικές κλινικές ο ΕΟΠΥΥ το νοσήλιο, το καλύπτει και το απόγευμα. Δηλαδή, το απόγευμα θα πάει κάποιος να χειρουργηθεί. Θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα θα υπάρχει συμμετοχή του ασθενούς που θα αφορά την πληρωμή του προσωπικού και του γιατρού, το οποίο θα καθοριστεί με όρους ασφαλιστικών εταιρειών.

• Αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός πλέον των χειρουργείων είναι κανονικά, είναι στην κατάσταση που ήταν το 2020. Στις περιοχές που έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, είχαμε ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο λόγου χάρη στη Θεσσαλία, κάναμε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

• Η πρακτική εφαρμογή προφανώς έχει πάρα πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε. Υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία θεωρητικά και αύριο είναι έτοιμα να κάνουν ένα τέτοιο πρόγραμμα γιατί έχουν κλίνες, γιατί έχουν προσωπικό. Υπάρχουν άλλα νοσοκομεία που θα χρειαστούν χρόνο. Άρα όλα αυτά θα τα δούμε. Η λογική είναι και κυρίως είναι και μια κουβέντα που έχει γίνει και με γιατρούς του ΕΣΥ ότι προσπαθούμε στον γιατρό του ΕΣΥ να του δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο να μείνει στο εθνικό σύστημα υγείας».