Breaking News

Ιστορική συμφωνία Καναδά - Δανίας για τον τερματισμό του «Πολέμου του Ουίσκι» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 επισκέπτονταν το νησί είτε πολεμικά πλοία είτε ελικόπτερα των δύο χωρών για να «φυτέψουν» τη σημαία κυριαρχίας, αλλά και να αφήσουν κάθε φορά μπουκάλια καναδικού ουίσκι οι μεν ή δανέζικων αλκοολούχων οι δε, προκειμένου η κάθε πλευρά να σηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία της επί της νήσου Χανς. Κάπως έτσι η διαμάχη πήρε το όνομα «ο Πόλεμος του Ουίσκι».

Όπως μετέδωσε το Euronews, ιστορική συμφωνία υπέγραψαν ο Καναδάς και η Δανία, με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη σχεδόν μισού αιώνα αναφορικά με την κυριαρχία μιας ακατοίκητης βραχονησίδας στην Αρκτική.

Η συμφωνία διαμοιρασμού της μικροσκοπικής νήσου Χανς υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, με αποτέλεσμα πλέον ο Καναδάς να αποκτήσει χερσαία σύνορα - πέραν των ΗΠΑ - και με την ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Τζολί.

Η έκτασης 1,3 τετραγωνικού χιλιομέτρου ακατοίκητη και άγονη βραχονησίδα, βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτίως του Βορείου Πόλου, ακριβώς στη μέση των Στενών Nars, ενός καναλιού κρύας θάλασσας που χωρίζει τον Καναδά με τη Γροιλανδία, που αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας.


Από τη στιγμή που και οι δύο χώρες απείχαν ακριβώς 18 χιλιόμετρα από τις ακτές του Χανς, αμφότερες διεκδικούσαν την εδαφική κυριότητα του νησιού, παραπέμποντας στο διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, από τα μέσα της δεκαετίας του '80 επισκέπτονταν το νησί είτε πολεμικά πλοία είτε ελικόπτερα των δύο χωρών για να «φυτέψουν» τη σημαία κυριαρχίας,  αλλά και να αφήσουν κάθε φορά μπουκάλια καναδικού ουίσκι οι μεν ή δανέζικων αλκοολούχων οι δε, προκειμένου η κάθε πλευρά να σηματοδοτήσει με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία της επί της νήσου Χανς.

Κάπως έτσι η διαμάχη πήρε το όνομα «ο πόλεμος του Ουίσκι», αλλά πλέον λαμβάνει τέλος με αυτήν την ιστορική συμφωνία, που - κατά τις δυο πλευρές - δημιουργεί προηγούμενο, δείχνοντας και σε άλλες χώρες πώς μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο οι εδαφικές διαφορές.

Δείτε το βίντεο του Euronews.