Breaking News

Κ. Σακελλαροπούλου: «Ελλάδα και Λιθουανία είναι προσηλωμένες στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» (photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Γκιτάνας,

Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση να επισκεφθώ τη χώρα σας και για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Χαίρομαι που η επίσκεψή μου συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας–Λιθουανίας και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τα αισθήματα αμέριστης εκτίμησης που τρέφει ο ελληνικός λαός προς τον λιθουανικό.

Οι μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις των χωρών μας διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχουμε. Είναι γνωστό πως, επί Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπεγράφη τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης της Λιθουανίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Προσβλέπουμε σε μια κοινή πορεία, ώστε η ελληνο-λιθουανική φιλία να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, με πνεύμα αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού.

Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές και ως γνώμονα της πολιτικής μας έχουμε την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Ιδίως τα τελευταία έτη, παρατηρούμε με ικανοποίηση μια πολύ θετική δυναμική στον διάλογο και τις επαφές μας.

Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, με δεδομένο άλλωστε ότι τα σύνορά μας αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, πρεσβεύουμε την ενίσχυση της προστασίας τους. Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Η αντιμετώπιση του θέματος αυτού, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται επιτακτικά να υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση, με ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Με την ευκαιρία αυτή τονίζω, για μια ακόμη φορά, ότι οι προσπάθειες εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, τις οποίες έχουμε βιώσει από γείτονές μας, είναι μη αποδεκτές.

Ελλάδα και Λιθουανία είναι προσηλωμένες στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, κεκτημένα που απειλούνται διεθνώς από μονομερείς ενέργειες και επιθετικές συμπεριφορές. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, που κλονίζεται σοβαρά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την οποία καταδικάζουμε.

Η ηρωική αντίσταση των Ουκρανών μας συγκινεί βαθύτατα όλους, μας εμπνέει και μας συσπειρώνει απέναντι στη βίαιη προσβολή της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους. Με πίστη στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου, και όχι στον νόμο του ισχυρού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου. Εξακολουθώ να τονίζω ότι, όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, εδώ και 48 χρόνια, από την Τουρκία εδαφών κυρίαρχου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας. Επιθυμία και στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας, με ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των εμπορικών μας σχέσεων και αύξηση των τουριστικών ροών, προς όφελος πάντα των λαών μας.

Έχουμε επιτύχει μια στενή συνεργασία στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακήρυξη του 2021 ως «Έτους της ελληνικής λογοτεχνίας» εκ μέρους της Ένωσης Μεταφραστών και του Συλλόγου κλασικών φιλολόγων Λιθουανίας. Στο πεδίο των μορφωτικών σχέσεων, σημαντική είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη χώρα σας και κατ’ επέκταση η διατήρηση των νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, θέμα για το οποίο εκτιμούμε τη συνεχιζόμενη συμπαράστασή σας. Επιπλέον, και στα δύο Κοινοβούλια έχουν συσταθεί και λειτουργούν Ομάδες Φιλίας, που προάγουν τη συνεργασία μας και σε αυτό το επίπεδο.

Η χώρα σας, κύριε Πρόεδρε, φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική παράδοσή της. Οι τέχνες, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, η μουσική, έχουν διέλθει ανά τους αιώνες μέσα από την πολυπολιτισμική εμπειρία του λαού σας, παράγοντας σπουδαία έργα. Στους συμπατριώτες σας συγκαταλέγονται πολυσχιδείς προσωπικότητες, όπως ο μεγάλος συνθέτης και ζωγράφος Μικαλόγιους Κονσταντίνας Τσιουρλιόνις, του οποίου έργα θα έχω τη χαρά να θαυμάσω στο Κάουνας, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022, οι ποιητές Βίντσας Κουντίρκα, που έγραψε τόσο τη μουσική, όσο και τους στίχους του εθνικού σας ύμνου και ο Κριστιγιόνας Ντονελάιτις, που επηρεάστηκε στο έργο του από τους αρχαίους κλασικούς, όπως ο Όμηρος και ο Ησίοδος.

Επιρροή που ανακάλυψα με συγκίνηση και στον γεννημένο το 1937 Τόμας Βέντσλοβα, τον σπουδαίο καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας και σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και ποιητή, ο οποίος στο βιβλίο του «Άξενος Πόντος», το 1958, επαναλαμβάνει συχνά τις οφειλές του στον Όμηρο. Σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι ο Οδυσσέας είναι ο αγαπημένος του ήρωας, ένα είδος προσωπικού μύθου και ότι στα ταξίδια του στον Καύκασο και την Κριμαία αντιλήφθηκε αυτά τα δύο μέρη ως προεκτάσεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η χώρα σας υπήρξε ιδανικός τόπος σύνθεσης πολιτισμών από τη Δύση και την Ανατολή, όπως και το πανέμορφο Βίλνιους, που το 2023 θα εορτάσει 700 έτη λαμπρής πορείας, με την ιστορική παλιά πόλη να συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Οι κοινές μας αξίες και αρχές δοκιμάζονται σκληρά σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον. Μας ικανοποιεί πολύ η διαπίστωση ότι οι χώρες μας βρίσκονται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, ενωμένες στο κοινό μέτωπο της ειρήνης και του διαλόγου, κατά του πολέμου και του αναθεωρητισμού που διατρέχει την κοινή μας ήπειρο.

Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενη υγεία σε εσάς και τον φίλο λιθουανικό λαό, προσβλέποντας να σας συναντήσω σύντομα και στην Αθήνα».