Breaking News

Ψυχροπολεμικό το κλίμα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Mαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία της Κίνας συνέχισαν και το Σάββατο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ταϊβάν, στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στη νήσο.

Όπως μετέδωσε το Euronews, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι παρατείνει μέχρι και τουλάχιστον τη Δευτέρα τις στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει με πραγματικά πυρά. Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από το νησί κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων, ενώ ήδη έχει προκληθεί έντονη αντίδραση του Τόκυο, καθώς πέντε κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν στην ιαπωνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Euronews, μόνο μέσα σε διάστημα λίγων ωρών την Παρασκευή, 68 αεροσκάφη και 13 πολεμικά πλοία της Κίνας είχαν περάσει τη «διάμεση γραμμή» του στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα. 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην Ταϊβάν.

Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ σε επίπεδο στρατιωτικών ηγετών και την αναστολή κάθε είδους συνεργασία στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα, της δράσης εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, της αντιμετώπισης του εγκλήματος και του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών.

Δείτε το ρεπορτάζ του Euronews.