Breaking News

Τσίπρας: «Δώσατε εντολή παρακολούθησης, παραιτηθείτε» - Μητσοτάκης: «Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία 
Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν σήμερα (26/8) τα ξίφη τους στη Βουλή στη συζήτηση για τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, Αρμένιους ή Ουκρανούς. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί στην αλαζονεία σας, δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ώστε να διασφαλίσετε πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες. Αυτός είναι ο λόγος, είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Και τον κ. Κουκάκη, δεν τον παρακολουθούσατε για εθνικούς λόγους. Αλλά επειδή τόλμησε να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία στους τραπεζίτες για ποινικές υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτά ήταν τα ενοχλητικά για εσάς, αυτές οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του.

Κ. Μητσοτάκη όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είσαστε ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε παρακρατικές μεθόδους για την εδραίωσή σας στην εξουσία.

Η μόνη σοβαρή απάντηση είναι η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του νόμου 4790/2021 με το οποίο απαγορεύετε στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του απορρήτου.

Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να το διερευνήσει. Αν πάλι το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε το φόβο σας για νέες και ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις. Επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν είναι λάθος, αλλά κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου με υπογραφή Μητσοτάκη.

Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και από το καθεστώς Μητσοτάκη. Όσο και να προσπαθείτε να πείσετε, δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις αλλά εκτροπή, που δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι.

Δεν αναφέρομαι μονάχα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη αλλά και κάθε δημοκρατικό βουλευτή, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει.

Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές. Τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά και κινήσεις πανικού, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Σας ενθαρρύνω με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο, παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν.

Παραιτηθείτε, μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες.

Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη. Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του.


Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Παίρνω το λόγο με την προσδοκία ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης, όπως απαιτεί κάθε θέμα σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αλλά και με την πεποίθηση ότι μπορούμε, παρά τη μεγάλη τοξικότητα, να αναζητήσουμε κάποιες συγκλήσεις σε ένα πεδίο, όπως αυτό των Κρατικών Υπηρεσιών Ασφάλειας, το οποίο δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Γιατί τα διαχρονικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει επιτέλους να βρουν, την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση. Γι΄ αυτό άλλωστε υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη.

Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ, αλλά και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια, με ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας στις επικοινωνίες, την οποία και καταθέτω στα πρακτικά.

Δέχτηκα, επίσης, αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που καλό είναι να θυμίζουμε ότι καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε. Παράλληλα, κατέθεσα τέσσερις τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα πραγματικότητα στο σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών.

Προσοχή όμως, καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί μεταξύ άλλων είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο.

Είναι αυτή που συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς και διπλωματικούς μας χειρισμούς. Μέσω δικών της μηχανισμών εξιχνιάζονται σοβαρά ποινικά εγκλήματα. Την ίδια ώρα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, έναν χώρο στον οποίο σημειώνει πολλές αθόρυβες νίκες, είτε αποτρέποντας βίαιες επιθέσεις, είτε βοηθώντας την εξάρθρωση ενόπλων δυνάμεων σε σταθερή συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Ξέρετε, είναι επιτυχίες που, ορθώς, σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Ένα λάθος όμως αποκτά μεγάλες διαστάσεις, ακριβώς λόγω της φύσης της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Και πάλι, ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό τον πολύτιμο επιχειρησιακό βραχίονα του κράτους. Είναι ένας εθνικός βραχίονας, δεν επιτρέπεται να παραλύσει ούτε στιγμή. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο.

Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό, με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στο σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Πιστέψτε με, το γνωρίζω όπως και όλοι οι τέως πρωθυπουργοί το γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε.

Αλλά και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες εξ ορισμού κινούνται σε κάθε εποχή πάνω σε μία λεπτή γραμμή. Η φύση αυτών των δομών κρύβει κινδύνους. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί, ναι, να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες, αλλά και η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας μεταφέρει πια την δυνατότητα παρακολούθησης σε άλλα κέντρα».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του.