Breaking News

«Έφυγε» ο σπουδαίος σκηνοθέτης Wolfgang Petersen (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο Γερμανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Wolfgang Petersen, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα στο Χόλιγουντ. 

Σύμφωνα με το DeadLine, ο Wolfgang Petersen πέθανε ειρηνικά την περασμένη Παρασκευή (12/8) στο σπίτι του, στη γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες, στην αγκαλιά της 50χρονης συζύγου του, Maria-Antoinette Borgel.

Μεταξύ των ταινιών του οι: «Outbreak», «The Perfect Storm» (φωτογραφία κάτω), «Air Force One», «Das Boot (Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην κόλαση)» και «Troy (Τροία)» με τον Brad Pitt.


Η ταινία «Das Boot» πήρε πολύ καλές κριτικές και 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τις 2 για τον ίδιο τον Petersen (σκηνοθεσίας και προσαρμοσμένου σεναρίου). 

Ο Wolfgang Petersen άφησε πίσω του τη δεύτερη σύζυγό του Maria-Antoinette Borgel, το γιο του Daniel, που απέκτησε από τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Ursula Sieg και δύο εγγόνια.

Wolfgang Petersen (Βόλφγκανγκ Πέτερσεν)

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1941 στο Έμντεν της Γερμανίας και ήταν γιος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Από το 1953 μέχρι το 1960 ήταν μαθητής του Gelehrtenschule des Johanneums, του παλαιότερου γυμνασίου του Αμβούργου.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 σκηνοθετούσε θεατρικά έργα στο θέατρο «Ερνστ Ντόιτς» του Αμβούργου. Σπούδασε πρώτα θέατρο στο Βερολίνο και στο Αμβούργο, ενώ μετά φοίτησε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεοράσεως στο Βερολίνο (1966-1970). Οι πρώτες του κινηματογραφικές παραγωγές ήταν για λογαριασμό της γερμανικής τηλεοράσεως. Στα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Tatort (Ο τόπος του εγκλήματος)» γνώρισε και συνεργάστηκε με τον συνομήλικό του ηθοποιό Γιούργκεν Πρόχνοβ, που θα εμφανιζόταν στις σημαντικότερες από τις πρώτες ταινίες του.

Ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1974: το ψυχολογικό θρίλερ «Einer von uns beiden», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χορστ Μποζέτσκυ. Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, η ασπρόμαυρη ταινία «Die Konsequenz» (1977), γυρισμένη σε φιλμ 16 χιλιοστών και βασισμένη επίσης σε μυθιστόρημα.

Ωστόσο, η ταινία που τον ανέδειξε ήταν η πολεμική ταινία με επικά στοιχεία «Das Boot» (1981), που προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους από τον Απρίλιο του 1982 με τον τίτλο «Υποβρύχιο U-96: Επιστροφή στην Κόλαση». Αν και δεν υπήρξε αμέσως μια εμπορικά επιτυχημένη ταινία, πήρε πολύ καλές κριτικές και 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, τις δύο για τον ίδιο τον Πέτερσεν (σκηνοθεσίας και προσαρμοσμένου σεναρίου). Επιπλέον ήταν υποψήφιος για βραβεία BAFTA και DGA. 

Μετά την «Ιστορία δίχως τέλος» (1984), η πρώτη απόπειρα του Πέτερσεν να σκηνοθετήσει «χολυγουντιανά» (μολονότι γυρίστηκε στο συγκρότημα των στούντιο της Bavaria Film, στη Γερμανία), το αλληγορικό «Ο εχθρός μου» (1985), δεν σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Ο σκηνοθέτης ξαναβρήκε τον δρόμο του μόλις το 1993, με το αστυνομικό θρίλερ «Η δεύτερη ευκαιρία», στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Κλιντ Ίστγουντ στον ρόλο του προεδρικού φρουρού των μυστικών υπηρεσιών. Το έργο εξασφάλισε στον Πέτερσεν την εμπορική επιτυχία που χρειαζόταν ώστε να σκηνοθετήσει ένα ακόμα έργο αγωνίας, το «Outbreak (Το ξέσπασμα)» (1995), με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν. Το περισσότερο χαρακτηριστικό «μπλοκμπάστερ», «Air Force One» (1997), απέσπασε γενικώς καλά σχόλια και από τους κριτικούς. Για τις δύο τελευταίες ταινίες, ο Πέτερσεν συνεργάσθηκε με τον Γερμανό κινηματογραφιστή Μίκαελ Μπάλχαους, παλαιότερα διευθυντή φωτογραφίας σε ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και αργότερα του Μάρτιν Σκορσέζε.

Το 1998 ο Πέτερσεν ήταν ένας καθιερωμένος σκηνοθέτης του Χόλυγουντ, με την άνεση να επανεκδώσει το κλασικό του έργο «Das Boot» σε νέα director's cut και να δημιουργεί ταινίες με τους πιο διάσημους ηθοποιούς. Ως τέτοιος, έλαβε πρόταση να σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία με τον Χάρι Πότερ, την «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». Τελικώς απέρριψε την πρόταση τον Μάρτιο του 2000.

Η επική υπερπαραγωγή των 160 εκατομμυρίων δολαρίων «Poseidon», μια δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Πολ Γκάλικο, δεν είχε τα αναμενόμενα εμπορικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, παρότι έβγαλε τα έξοδά της με τις διεθνείς πωλήσεις.

Μετά από μια δεκαετή αποχή από γυρίσματα, ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν επέστρεψε το 2016 ως σκηνοθέτης της αστυνομικής κωμωδίας «Vier gegen die Bank», που ήταν η πρώτη γερμανόφωνη ταινία του μετά το «Das Boot».



Πληροφορίες από: DeadLine - wikipedia