Breaking News

Η μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Λειβαδίτης (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σαν σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2005, έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και σεναριογράφος Θάνος Λειβαδίτης.

Ο Θάνος Λειβαδίτης γεννήθηκε στη Λαμία στις 30 Μαΐου 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη).

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρέμεινε σε αυτό μέχρι το 1972. Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στον "Φιλάργυρο" του Μολιέρου, ερμηνεύοντας τον Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμονα στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στον "Φιλοκτήτη", του Μάλκομ στον "Μάκβεθ" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη κ.ά.

Είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Theatre de Nations (Παρίσι) το 1962 και στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966.

Έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για τον κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Στις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.


Ωστόσο έγινε περισσότερο γνωστός από την τηλεοπτική του καριέρα που άρχισε το 1974 με την τότε μεγάλη επιτυχία "Οι δίκαιοι" (σειρά που κράτησε 3 χρόνια). 


Αυτή τη σειρά ακολούθησαν επιτυχίες όπως "Οι αξιόπιστοι" (1981), "Οι ιερόσυλοι" (1983), "Η βεντέτα" (1987), "Η έκτη εντολή" (1989), "Η δίκη" (1991) και "Η οργή των θεών" (1994).

Ήταν ο σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη και του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη, ώστε να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης. Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ "Οι ιερόσυλοι".

Πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2005, σε ηλικία 71 ετών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο, όπου το 1988 είχε ταφεί και ο θείος του, ο γνωστός ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Δεν είχε παιδιά, ενώ διατηρούσε μακροχρόνιο δεσμό με την παρτενέρ του, Μέμα Σταθοπούλου.


Πληροφορίες από: wikipedia