Breaking News

Δένδιας από Κίεβο: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Περιπέτεια την Τετάρτη (19/10) για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, καθώς την ώρα που βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Dmytro Kuleba, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο. Οι δύο υπουργοί οδηγήθηκαν σε καταφύγιο, όπου έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Dmytro Kuleba:

«Αγαπητέ Dmytro,

Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία σήμερα εδώ στο Κίεβο, κάτω από πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες. Η σπουδαία αυτή πόλη, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δέχεται σε καθημερινή βάση άγριες επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων αθώων ανθρώπων.

Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο. Επιτρέψτε μου να πω ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Από την έναρξη του πολέμου, αυτή είναι η τρίτη μου επίσκεψη στην Ουκρανία. Έχω επισκεφθεί την Οδησσό δύο φορές, όπως ήδη γνωρίζει ο Dmytro. Μια πόλη συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την Ελληνική Κοινότητα της Ουκρανίας.

Οφείλω να πω ότι θεωρώ την επίσκεψή μου και συμβολική, διότι βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης -της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας.

Καθώς βρίσκομαι εδώ, θα επαναλάβω ό,τι λέω όλο αυτό το διάστημα. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών είναι το "ιερό ευαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής. Από την πρώτη μέρα, καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

Οι λαοί μας συνδέονται μεταξύ τους με μια μακρά ειρηνική ιστορία αλληλεπίδρασης. Εδώ και αιώνες, οι Έλληνες είναι παρόντες ιδιαίτερα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Σε πόλεις όπως  η Οδησσός, όπως η Μαριούπολη, η οποία έχει ελληνικό όνομα, η πόλη της Μαρίας, δηλαδή της Παναγίας. Η Οδησσός ήταν η γενέτειρα της "Φιλικής Εταιρείας" που συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση, με το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος", το οποίο μόλις επανέλαβε ο Dmytro, και το οποίο αντιπροσωπεύει τη σημερινή προσπάθεια του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής κοινωνίας.

Πρώτα απ' όλα, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου. Έστειλα σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επισκέφθηκα ο ίδιος τη Χάγη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία, στηρίζουμε δίχως περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Επίσης, προσφέρουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που επιθυμούν να αποστείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ανταποκριθήκαμε, επίσης, αποτελεσματικά στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας λόγω του πολέμου. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Dmytro που το εκτιμά αυτό.

Είμαστε δε έτοιμοι και εργαζόμαστε από κοινού για την προώθηση της υποψηφιότητας του Ιστορικού Κέντρου της Οδησσού για τη συμπερίληψή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσω βαθιά και από καρδιάς την Ουκρανία για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Αγαπητέ Dmytro,

Κανείς δεν μπορεί να σας κατανοήσει καλύτερα από τους Έλληνες. Διότι και οι Έλληνες έχουν έναν μεγάλο γείτονα στα ανατολικά. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, ένα casus belli, εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά την αποστρατικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που διεκδικεί παράνομα μέρος του εδάφους μας ως δικό του. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά τη νύχτα. Έναν γείτονα που δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας.

Αγαπητέ Dmytro,

Η απάντησή μας είναι πολύ απλή σε όλες τις περιπτώσεις. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σου εδώ σήμερα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους τελευταίους μήνες, στην Ελλάδα ζούμε υπό  πραγματική απειλή πολέμου. Σχετικά με την Ελλάδα, έχετε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα να στείλετε στην Άγκυρα από εδώ; Η επίσκεψή σας εδώ συμβολίζει κάτι περισσότερο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς η επίσκεψή μου εδώ έχει συμβολικό χαρακτήρα με την έννοια ότι θα ήθελα να  εκφράσω  την υποστήριξη της κυβέρνησής μας και της κοινωνίας μας προς τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κοινωνία που αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

Έχει όμως και μια γενικότερη σημασία. Η ουκρανική κοινωνία και ο ουκρανικός λαός, στην προσπάθειά τους, αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση που επιτίθεται σε ξένες χώρες και προσπαθεί διά της βίας  να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. Και εμείς είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε τέτοιο αφήγημα. Επομένως, μια νίκη της Ουκρανίας θα αντιπροσωπεύει μια νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, κατά της ωμής βίας. Και αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να καθυποτάξει την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 40, η γερμανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την έναρξη της κυκλικής ανταλλαγής. Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε   τους όρους της ανταλλαγής μεταξύ Γερμανίας, Ουκρανίας και Ελλάδας και αν υπάρχει κάποια περαιτέρω εξέλιξη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα προτιμούσα να μη μιλήσω δημοσίως για ανταλλαγές στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά ενημέρωσα τον συνάδελφό μου κατ' ιδίαν για την κατάσταση, κατόπιν άμεσης εντολής του Πρωθυπουργού μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ζούμε κι εμείς εδώ με τους Ουκρανούς τις δολοφονίες αμάχων και πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά κ. Δένδια, μιλήσατε και για τις απειλές που δέχεται και η δική μας χώρα. Επομένως, θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε πως η στάση του Putin και της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι είμαι συγκλονισμένος από αυτό που είδα σήμερα στο Κίεβο, δηλαδή την επίθεση εναντίον μίας μεγάλης πόλης και τον θάνατο αμάχων -δηλαδή μη στρατιωτικών στόχων. Αυτό, κατά τη δική μας άποψη, κατά την άποψη όμως κάθε ανθρώπου και κατά την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Από εκεί και πέρα, κατά την αρχική μου τοποθέτηση υπογράμμισα ένα-ένα τα στοιχεία ομοιοτήτων αυτού που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα σε σχέση με ό,τι αντιμετώπιζε η Ουκρανία προ της εισβολής. Ελπίζω, όμως, ότι οι ουκρανικές επιτυχίες και η ήττα του αναθεωρητικού αφηγήματος θα δώσουν ένα καλό παράδειγμα σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο. Kαι αυτό ισχύει για όλη την ανθρωπότητα.