Breaking News

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λυών: Στον Tim Burton το βραβείο Lumiere (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Λυών, το οποίο είχε ξεκινήσει στις 15 του μήνα.

Το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λυών (Lumiere Film Festival), το οποίο διοργανώνεται από το Institut Lumiere, πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο από το 2009.

Νικητής του βραβείου Lumiere είναι ο Tim Burton. Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο από την Ιταλίδα σταρ Monica Bellucci, η οποία και ταξίδεψε στη Γαλλία για να προωθήσει την τελευταία της ταινία «The Girl in the Fountain».


Ο Tim Burton υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα θαυμαστών, ενώ συνομίλησε και με σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών της Λυών.

Σύμφωνα με το Euronews, στη φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν περίπου 500 ταινίες από όλο τον κόσμο.


Σύμφωνα με τη wikipedia, το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από τους αδελφούς Lumiere, οι οποίοι επινόησαν την Κινηματογραφία.

Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου, κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Lumiere, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η «Έξοδος από το εργοστάσιο Lumiere» (La sortie des usines Lumiere), στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. 

Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Georges Méliès. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumiere), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.

Η επιχείρηση των αδελφών Lumiere υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι τη συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.