Breaking News

Ινδονησία: Χάος σε αγώνα ποδοσφαίρου - Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες (video+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε μετά από αγώνα ποδοσφαίρου στην Ινδονησία, έπειτα από την ήττα της Arema FC από την Persebaya Surabaya με 2-3, στην επαρχία Ανατολική Ιάβα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το BBC (το μεσημέρι της Κυριακής), ο τραγικός απολογισμός των νεκρών έχει αναθεωρηθεί από τις Αρχές σε 125, ενώ περίπου άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, τοπικοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο για 174 νεκρούς.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες σε όλο τον κόσμο, στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

Βίντεο, που ήρθαν στη δημοσιότητα, δείχνουν οπαδούς να εισβάλουν στο γήπεδο μετά το τελευταίο σφύριγμα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει, οδηγώντας σε περιπτώσεις ασφυξίας, με εκατοντάδες να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν.


Ο Nico Afinta, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και δύο αστυνομικοί, ενώ τόνισε:

«Είχε γίνει άναρχο. Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Δεν συμμετείχαν στα επεισόδια όλοι οι φίλαθλοι, περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι οπαδοί, που τράπηκαν σε φυγή, συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Επικράτησε συνωστισμός, γεγονός που προκάλεσε έλλειψη οξυγόνου και δύσπνοια».


Όπως αναφέρει το BBC, η FIFA δηλώνει ότι «κανένα αέριο ελέγχου του πλήθους (όπως δακρυγόνα) δεν πρέπει να μεταφέρεται ή να χρησιμοποιείται στους αγώνες».

Η βία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι καινούργια στην Ινδονησία, όπου η Arema FC και η Persebaya Surabaya είναι μακροχρόνιες αντίπαλοι.

Για το συγκεκριμένο αγώνα είχε απαγορευτεί στους οπαδούς της Persebaya Surabaya να αγοράσουν εισιτήρια, καθώς υπήρχαν φόβοι για επεισόδια.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας της χώρας, Mahfud MD, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπέρασε τη χωρητικότητα του σταδίου κατά περίπου 4.000 άτομα. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Instagram ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000.

Ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, διέταξε ότι όλοι οι αγώνες στο πρωτάθλημα της Ινδονησίας πρέπει να σταματήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας (PSSI) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, προσθέτοντας ότι το περιστατικό «αμαύρωσε το πρόσωπο του ινδονησιακού ποδοσφαίρου».


Πληροφορίες από: BBC