Breaking News

«Murder, She Wrote»: Έφυγε από τη ζωή η Angela Lansbury (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, η βραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός Angela Lansbury, η οποία κέρδισε διεθνή αναγνώριση ως πρωταγωνίστρια της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Murder, She Wrote - 
Η συγγραφέας ντετέκτιβ». Είχε μια καριέρα οκτώ δεκαετιών στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Σύμφωνα με το People, η οικογένειά της ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της: «Τα παιδιά της Dame Angela Lansbury με λύπη ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, στη 1:30 π.μ., την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, μόλις πέντε ημέρες πριν από τα 97α γενέθλιά της».

Η ηθοποιός πήρε τον επίσημο τίτλο της Dame - το γυναικείο αντίστοιχο του Ιππότη - το 2014 για τις υπηρεσίες της στο θέατρο και για το φιλανθρωπικό της έργο.

Υπήρξε παντρεμένη 2 φορές: Την πρώτη με τον ηθοποιό Richard Cromwell όταν ήταν 19 ετών, με το γάμο τους να διαρκεί έναν χρόνο, ενώ τη δεύτερη με τον Βρετανό ηθοποιό και παραγωγό Peter Shaw. Έμειναν μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 2003.

Σύμφωνα με το BBC, άφησε πίσω της τα τρία παιδιά της και τον αδερφό της, τον παραγωγό Edgar Lansbury, καθώς και πολλά εγγόνια και δισέγγονα.


Όπως αναφέρει η wikipedia, η Ντέιμ Άντζελα Λάνσμπερι (Dame Angela Lansbury) γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1925 στο Λονδίνο και ήταν γόνος μεσοαστικής οικογένειας. Ήταν κόρη της Μόινα Μακγκίλ και του Άγγλου πολιτικού Έντγκαρ Λάνσμπερι.

Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου τρεις φορές για τις ταινίες "Εφιάλτης" (1944), "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι" (1945) και "Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας" (1962), ενώ τον Νοέμβριο του 2013 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά της στην 7η τέχνη. 

Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία της κατέχουν επίσης οι ταινίες: "Ο αλήτης και η αμαζόνα" (National Velvet, 1944), "Σαμψών και Δαλιδά" (Samson and Delilah, 1949), "Ο γελωτοποιός του βασιλέως" (The Court Jester, 1956), "Πόθoι στην κάψα του καλοκαιριού" (The Long, Hot Summer, 1958), "Γύρω μου γκρεμίστηκαν όλα!" (All Fall Down, 1962), "Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου" (The Greatest Story Ever Told, 1965), "Έγκλημα στον Νείλο" (Death on the Nile, 1978) και "Η πεντάμορφη και το τέρας" (Beauty and the Beast, 1991).

Οι ερμηνείες της στο θέατρο της χάρισαν πέντε Βραβεία Τόνι, ενώ είχε λάβει, επίσης, έξι Χρυσές Σφαίρες.

Κατά τη δεκαετία του 1980 είχε μεταπηδήσει και στο χώρο της τηλεόρασης αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά "Η συγγραφέας ντετέκτιβ" (Murder She Wrote, 1984), που τις χάρισε 18 υποψηφιότητες για Βραβείο Έμμυ. Η σειρά προβλήθηκε από το 1984 έως το 1996 από το δίκτυο CBS.


Πληροφορίες από: People - BBC - wikipedia