Breaking News

Μετά τα μεσάνυχτα στο Vice Specials: «Πρέσπες, μία Λίμνη Απειλείται» (trailer)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Απόψε, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει το νέο επεισόδιο VICE SPECIALS, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Πρέσπες, μία Λίμνη Απειλείται».

Το VICE επισκέφθηκε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης, τη Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα με στόχο να καταγράψει τον τρόπο που η κλιματική κρίση τις έχει επηρεάσει. Το καλοκαίρι που πέρασε η Ευρώπη βίωσε φαινόμενα ακραίας ξηρασίας βλέποντας συγκλονισμένη το νερό από τα ποτάμια και τις λίμνες της να μειώνεται δραματικά. Η λεκάνη των Πρεσπών ωστόσο ταλαιπωρείται από το φαινόμενο της ξηρασίας ήδη τα τελευταία χρόνια. Η στάθμη της λίμνης έχει μειωθεί κατά 7 περίπου μέτρα μέσα σε τρεις δεκαετίες με αποτέλεσμα η λίμνη να συρρικνώνεται.

Σε ένα μεγάλο οδοιπορικό στις τρεις χώρες που μοιράζονται τη Λεκάνη των Πρεσπών, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το VICE συνάντησε περιβαλλοντολόγους και κατοίκους που εξήγησαν πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τη λίμνη και τι σημαίνει η μείωση της στάθμης για το οικοσύστημα και τις ζωές των ανθρώπων οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για την επιβίωση τους από τον σπάνιας ομορφιάς υγρότοπο.

Στην ελληνική πλευρά, η κάμερα του VICE κατέγραψε τις προσπάθειες που κάνει η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για να διαφυλάξει τις λίμνες, ακολούθησε τον πρόεδρο της κοινότητας στο καθημερινό του ψάρεμα και επισκέφτηκε το μοντέρνο εστιατόριο που δημιούργησε μια νέα κάτοικος της περιοχής. Πηγαίνοντας στην Αλβανία είδε τη δουλειά μας επίμονης κατοίκου που προσπαθεί να «αναστήσει» την περιοχή με σημείο αναφοράς τον υγρότοπο αλλά και έναν κάτοικο που αγόρασε ένα καινούργιο σκάφος για να ξεναγεί τους τουρίστες στη λίμνη.

Στην τελευταία στάση στη Βόρεια Μακεδονία, το VICE βρέθηκε σε έναν μηλεώνα όπου μια πρωτοπόρα για την εποχή της γεωργός διηγήθηκε πώς η περιοχή στράφηκε στη βιώσιμη καλλιέργεια για να μην επιβαρύνει τη λίμνη ενώ επισκέφτηκε και μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα για να διαπιστώσει ότι ο τουρισμός μειώνεται όσο η λίμνη συρρικνώνεται.


Παρουσίαση-Παραγωγή: Αλεξία Καλαϊτζή
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Οπερατέρ: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Απόστολος Καρούλας
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου