Breaking News

«Έφυγε» ο σπουδαίος Angelo Badalamenti (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο Angelo Badalamenti. Ο Αμερικανός συνθέτης ήταν γνωστός για τη μουσική που έγραψε για κινηματογραφικές ταινίες και σειρές, κυρίως για λογαριασμό του σκηνοθέτη David Lynch. Τιμήθηκε με Βραβείο Grammy το 1990 για το μουσικό θέμα της σειράς "Twin Peaks".

Σύμφωνα με το Variety, ο Angelo Badalamenti έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή (11/12). Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο ανιψιός του, ο οποίος έγραψε στο Instagram:

«Ο μεγάλος μου θείος Angelo Badalamenti πέρασε πλέον σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης. Ανάμεσα στη δουλειά του στα Blue Velvet, Twin Peaks, Cabin Fever, Nightmare On Elm Street 3 και μια πληθώρα άλλων, καθώς και τις σχέσεις και τις συνεργασίες του με τους David Bowie, Michael Jackson, Paul McCartney, Nina Simone, Julee Cruise, Isabella Rosselini, Dolores Riordan, Anthrax, Dokken, Eli Roth και ειδικά με τον David Lynch, ήταν πάντα ο πιο ενδιαφέρον άνθρωπος στον κόσμο για μένα. Ένας αληθινός μουσικός και μια καλλιτεχνική έμπνευση για μένα και αμέτρητους άλλους. Έμεινε πιστός στις ρίζες και την οικογένειά του... Για να μην αναφέρουμε τις περιστασιακές αλλά συναρπαστικές αληθινές ιστορίες από τη ζωή του που δεν ξεχαστούν ποτέ. Πραγματικά θα λείψει σε πολλούς"... "Όποιος έχει ζήσει μια καλή ζωή έχει έναν καλό θάνατο"».


Ο Angelo Badalamenti έγραψε την εμβληματική μουσική για τη σειρά "Twin Peaks" και τις ταινίες "Blue Velvet" και "Mulholland Drive", τις οποίες σκηνοθέτησε ο David Lynch. Με τον Lynch συνεργάστηκε σε πολλές άλλες ταινίες, ανάμεσά τους οι: "Twin Peaks: Fire Walk With Me", "Wild at Heart", "Lost Highway" και "The Straight Story". 

Έγραψε, επίσης, μουσική για τις σειρές "On the Air" και "Hotel Room" και τις ταινίες "Cabin Fever", "Auto Focus", "Before the Fall", "Dark Water', "Secretary", "A Very Long Engagement" κ.α.

Ο Angelo Badalamenti γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις 22 Μαρτίου 1937, από Ιταλοαμερικανούς γονείς. Ειδικότερα ο πατέρας του καταγόταν από τη Σικελία και ήταν ιχθυοπώλης. Ο Angelo άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οκτώ ετών και στην εφηβεία του συνόδευε τα καλοκαίρια στο πιάνο τραγουδιστές σε θέρετρα στα Όρη Κάτσκιλ. Πήρε δίπλωμα από τη Σχολή Μουσικής Eastman και κατόπιν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη σύνθεση, στο γαλλικό κόρνο και στο πιάνο από τη Σχολή Μουσικής του Μανχάταν το 1960.

Ο Badalamenti άρχισε τη σταδιοδρομία του γράφοντας τη μουσική για ταινίες όπως "Gordon's War" (1973) και "Law and Disorder" (1974), αλλά ο δρόμος προς την αναγνώριση ήλθε όταν προσλήφθηκε ως εκπαιδευτής στο τραγούδι της Isabella Rossellini για την ταινία του David Lynch "Blue Velvet" (1986). Τελικώς έγραψε το τραγούδι "Mysteries of Love" σε στίχους του ίδιου του Lynch, που τραγουδήθηκε από τη Julee Cruise. Ο Badalamenti  έγραψε και όλη τη μουσική για την ταινία. Ο ίδιος ο συνθέτης εμφανίζεται στην ταινία ως ο πιανίστας του κλαμπ όπου εμφανίζεται η  Rossellini. Αυτή η ταινία υπήρξε η πρώτη μιας συνεργασίας που θα διαρκούσε σε όλη τη σταδιοδρομία του.

Μετά από μερικές ταινίες, ο Badalamenti συνεργάσθηκε και πάλι με τον Lynch, για την τηλεοπτική σειρά "Twin Peaks", με τραγουδίστρια ξανά τη Julee Cruise. Ο συνθέτης τιμήθηκε με Βραβείο Grammy.

Ο Angelo Badalamenti συνέθεσε το εναρκτήριο μουσικό θέμα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Το 1998, ηχογράφησε το "A Foggy Day (in London Town)" με τον David Bowie για το άλμπουμ "Red Hot + Rhapsody", που ήταν ένας φόρος τιμής στον George Gershwin, ο οποίος χρηματοδότησε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα για το ΑΙDS.

Μεταξύ άλλων, το 2000 έγραψε με το συγκρότημα Orbital το κομμάτι "Beached" για την ταινία "Η Παραλία" με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio. Το 2004 συνεργάσθηκε με τη Dolores O'Riordan για τη μουσική της ταινίας "Evilenko".

Βραβεία:

1990: Βραβείο Grammy καλύτερου ποπ ορχηστρικού για το μουσικό θέμα της σειράς "Twin Peaks".
1993: Βραβείο Saturn καλύτερης μουσικής επένδυσης για την ταινία "Twin Peaks".
2008: Βραβείο συνολικής προσφοράς από τα World Soundtrack Awards.
2011: Βραβείο "Henry Mancini" της Αμερικανικής Εταιρείας Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών.




Πληροφορίες από: Variety - wikipedia