Breaking News

FTX: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Sam Bankman-Fried (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής του κατεστραμμένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες, μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, που επικαλείται δήλωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Ο Sam Bankman-Fried έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί σήμερα (Τρίτη, 13/12) ενώπιον ειρηνοδικείου στο Νασάου, την πρωτεύουσα της χώρας της Καραϊβικής.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο Sam Bankman-Fried συνελήφθη για «οικονομικά αδικήματα» κατά των νόμων στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες.

Τον περασμένο μήνα η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ, αφήνοντας πολλούς χρήστες σε θέση να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με μια δικαστική κατάθεση τον περασμένο μήνα, η FTX - που ιδρύθηκε το 2019 - χρωστούσε στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3,1 δισ. δολάρια.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα, που έχουν κεφάλαια, θα τα πάρουν πίσω στο τέλος της διαδικασίας πτώχευσης, αν και πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι ένα μικρό ποσό από αυτό που κατέθεσαν.

Το ανταλλακτήριο FTX επέτρεπε στους πελάτες του να ανταλλάσσουν κανονικά χρήματα για κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.

Ο Bankman-Fried εθεωρείτο κάποτε ως μια νεαρή εκδοχή του θρυλικού Αμερικανού επενδυτή Warren Buffett. Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου 2022 είχε μια περιουσία, που εκτιμάται σε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια.

Είχε γίνει γνωστός στην Ουάσιγκτον ως πολιτικός δωρητής, κυρίως σε Δημοκρατικούς πολιτικούς ή ομάδες, που υποτίθεται ότι υποστήριζαν την πρόληψη της πανδημίας και τη βελτιωμένη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Wall Street δήλωσαν, επίσης, ότι θα λάβουν μέτρα κατά του Bankman-Fried.

«Επαινούμε τους εταίρους μας στις αρχές επιβολής του νόμου που εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν τη σύλληψη του κ. Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες για ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εγκρίνει χωριστές κατηγορίες σχετικά με τις παραβιάσεις του κ. Bankman-Fried στους νόμους περί κινητών αξιών μας, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Gurbir Grewal, αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Ο Bankman-Fried επρόκειτο να καταθέσει σήμερα (13/12) για την κατάρρευση της FTX ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ωστόσο, τώρα δε θα μπορέσει να καταθέσει, σύμφωνα με τη βουλευτή Maxine Waters, η οποία σε δήλωσή της είπε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε ότι συνελήφθη.

Η FTX είχε γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, συναλλάσοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια κρυπτονομισμάτων την ημέρα.

Στις 11 Νοεμβρίου 2022, η FTX υπέβαλε αίτηση προστασίας από πτώχευση, καθώς οι χρήστες απέσυραν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε τρεις ημέρες, ενώ η ανταγωνιστική Binance ακύρωσε μια συμφωνία διάσωσης. Την ίδια στιγμή, ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX.

Ο Sam Bankman-Fried αρνείται τους ισχυρισμούς ότι γνώριζε πως τα χρήματα των πελατών της FTX χρησιμοποιήθηκαν για «επικίνδυνα οικονομικά στοιχήματα».

Μιλώντας πρόσφατα στο BBC, ο Bankman-Fried αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στην εταιρεία, ωστόσο προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις κατηγορίες για παράνομη δραστηριότητα.

«Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη, δε νομίζω ότι διέπραξα απάτη, δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα δεν ήμουν τόσο ικανός όσο νόμιζα ότι ήμουν», είπε χαρακτηριστικά στο BBC.


Η κατάρρευση της FTX ήρθε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Φέτος το Bitcoin έχει χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας του, ενώ άλλα κρυπτονομίσματα έχουν, επίσης, υποχωρήσει, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.