Breaking News

Χιλή: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Lascar (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Ξύπνησε» χθες (Σάββατο, 10/12) το ηφαίστειο Lascar, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χιλής, εντός της Κεντρικής Ηφαιστειακής Ζώνης των Άνδεων, περίπου 1.600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Σύμφωνα με το BBC, η εκρηκτική στήλη καπνού έφθασε σε ύψος 6 χιλιομέτρων (σχεδόν 20.000 πόδια) από τον κρατήρα, ενώ παρατηρήθηκε σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στη γύρω περιοχή, ωστόσο το αρχικό «πράσινο» επίπεδο συναγερμού μετατράπηκε σε «κίτρινο», που σημαίνει - σύμφωνα με την  Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (Sernageomin) - ότι το ηφαίστειο παρουσιάζει ασταθή δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση νεφών από τον κρατήρα. 

Οι κάτοικοι του Talabre, στην περιφέρεια Antofagasta - μια μικρή πόλη που απέχει λιγότερο από 12 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο -, παρατήρησαν για πρώτη φορά κάποια δραστηριότητα γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου.

Παρά το γιγάντιο σύννεφο καπνού που εξέπεμψε το ηφαίστειο - που περιλαμβάνει ηφαιστειακή τέφρα και καuτά αέρια - κανένα σπίτι δεν φέρεται να έχει υποστεί ζημιές. 

Οι Αρχές έχουν δημιουργήσει στην περιοχή μια περίμετρο απαγόρευσης εισόδου 5 χιλιόμετρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου, αναφέρει το BBC.

Το Lascar απέχει 70 χιλιόμετρα από το San Pedro de Atacama, που είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για πεζοπορία και επισκέψεις στην έρημο Atacama, το πιο ξηρό μέρος στη Γη.