Breaking News

Jeff Beck: Θλίψη για την απώλεια του θρυλικού Βρετανού κιθαρίστα (videos+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρυλικός Bρετανός Jeff Beck, ένας από τους πιο καινοτόμους και απρόβλεπτους ροκ κιθαρίστες.

Σύμφωνα με το Variety, ο Jeff Beck έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Άφησε πίσω του τη δεύτερη σύζυγό του, Sandra, την οποία παντρεύτηκε το 2005.

Η δήλωση του εκπροσώπου του, που ανέβηκε χθες το βράδυ (11/1) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρει:

«Εκ μέρους της οικογένειάς του, μοιραζόμαστε με βαθιά θλίψη την είδηση του θανάτου του Jeff Beck. Αφού προσβλήθηκε ξαφνικά από βακτηριακή μηνιγγίτιδα, πέθανε ειρηνικά χθες. Η οικογένειά του ζητά προστασία της ιδιωτικής ζωής ενώ αντιμετωπίζει αυτή την τεράστια απώλεια».


Ο Geoffrey Arnold Beck, που γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Ιουνίου 1944, θεωρείται από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

'Έγινε γνωστός με το συγκρότημα The Yardbirds, που ιδρύθηκε το 1963 στο Λονδίνο. Το συγκρότημα είχε μια σειρά από επιτυχίες στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ανάμεσά τους τα τραγούδια "For Your Love", "Heart Full of Soul", "Shapes of Things" και "Over Under Sideways Down".

Τον Ιανουάριο του 1967, ίδρυσε στο Λονδίνο το rock συγκρότημα The Jeff Beck Group, μαζί με τον τραγουδιστή Rod Stewart και τον κιθαρίστα Ronnie Wood. Επίσης, συμμετείχε και στο μουσικό τρίο Beck, Bogert & Appice (ο Jeff Beck, ο μπασίστας Tim Bogert και ο ντράμερ Carmine Appice).

Στη συνέχεια ο Jeff Beck ακολούθησε σόλο καριέρα και συνεργάστηκε με άλλους καλλιτέχνες. Το 1975, μεταπήδησε σε ένα κυρίως ορχηστρικό στυλ, με έμφαση στον καινοτόμο ήχο, με τις κυκλοφορίες του να καλύπτουν μουσικά τα είδη: blues rock, hard rock, jazz fusion και ένα μείγμα κιθάρας και ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο Beck ολοκλήρωσε πρόσφατα την περιοδεία του με τον Johnny Depp, στην οποία προώθησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ «18». 

Κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα της λίστας του Rolling Stone και άλλων περιοδικών με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Το Rolling Stone τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες της rock μουσικής».

Ο Beck απέσπασε αποθεωτικά σχόλια από τους κριτικούς, ενώ κέρδισε 7 βραβεία Grammy για ορχηστρικές ερμηνείες και ένα όγδοο για τη συμμετοχή του το 2009 στο «The Imagine Project» του Herbie Hancock.

Ο Jeff Beck εισήχθη δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame: το 1992 ως μέλος των Yardbirds και το 2009 ως σόλο καλλιτέχνης.
 


Πληροφορίες από: Variety - wikipedia