Breaking News

Ε. Λέκκας: «Η περιοχή έχει δυναμικότητα αλλά το επίκεντρο του σεισμού είναι μακριά από την πόλη της Ρόδου» (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για τον χθεσινό σεισμό, που ταρακούνησε τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (26/1) ο Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Ο σεισμός, που ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε απόσταση 498 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε στην εκπομπή του Mega: «Το πού θα εκδηλωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το ξέρουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, στην απόληξη του τόξου, που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα, είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στη Ρόδο και την Κάρπαθο».

Και πρόσθεσε: «Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν. Μάλιστα, το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος 7,9 Ρίχτερ. Βέβαια, ήταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους από ό,τι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, ουσιαστικά είμαστε γύρω στα 100 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά και αποσβένεται η ενέργεια».

«Με μία μικρή επιφύλαξη, ο σεισμός φαίνεται να ήταν ο κύριος... Μετά την εκδήλωση του σεισμού λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Δείτε το βίντεο του Mega.


Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, είχε δημοσιεύσει χθες (25/1) στο Facebook την επίσημη ανακοίνωση για τον σεισμό.

Δείτε την ανάρτησή του.